Coronabeleid kermis die economie sloopt

Coronabeleid kermis die economie sloopt  

09 juni 2020 - 11:31

De IC-arts in het gezelschap zit er ontspannen bij. Hij is ervaren, gezaghebbend en al maanden bezig met de pandemie die Covid-19 heet. In een beetje ziekenhuis zagen ze dit in januari al aankomen maar niet in het Erasmus MC, verhaalt hij smalend. “Ze zijn daar totaal onvoorbereid de crisis ingegaan. Vervolgens heeft Gommers, hoofd IC daar, wel gered wat ‘ie kon redden, daar mag hij wel credits voor krijgen.” 

Wie naar hem luistert, zou kunnen denken dat het hele mantra van “we moeten de zorg niet overbelasten” gericht was op het EMC. En nee, hij wil niet in de media en al helemaal niet genoemd worden. “Dan word ik aan de hoogste boom opgehangen, want iedereen die het waanzin vindt dat de overheid 200 miljard aan het uitgeven is en dit land in een onwaarachtige crisis stort, wordt aan de hoogste boom opgehangen. Kijk naar Jort Kelder. Maar uiteindelijk is deze hele kermis opgetuigd om netto 1700 mensen extra op de IC te krijgen. En er weer af. 1700 mensen. Er zijn in deze periode meer mensen NIET aan Corona overleden dan wél. Die cijfers lees je alleen nergens terug. Mensen zijn niet naar het ziekenhuis gekomen omdat ze bang waren. Ouderen zijn alleen gestorven omdat de overheid dat bepaald heeft. En weet je wat het ergste is? De zorgverzekeraars hebben al aangekondigd dat de premies omhoog gaan terwijl er dit jaar veel minder is uitgegeven aan zorg. De komende jaren zal nog minder uitgegeven worden. Maar journalisten zijn te dom om dat te noteren en uit te zoeken. Verzekeraars hebben het aantal IC bedden bepaald, dat is de prijs van een mensenleven. Nou hoera, 1700 mensen gered ten koste van de economie. Het is een kermis die in een ethische discussie uitmondt en niemand durft dat hardop uit te spreken. Maar die Van Dissel en Rutte ook: ze weten niets en doen maar wat. We zijn mensen aan het redden die al oud en ziek waren. Ja, ik had één jonge patiënt. Overleden. Pijnlijk. Komt voor maar het is niet gebruikelijk.”

Het gezelschap bestaat uit Rotterdammers; de jongste is 48, de oudste 68. Iedereen hangt aan zijn lippen. Iedereen is het met hem eens. Iedereen verbaast zich over het gemak waarmee Rutte en co dit land in een dictatuur hebben weten te veranderen. Een dictatuur waarbij vanaf 1 juli dichterbij dan 1.5m van iemand staan, strafbaar zal worden. De verbijstering is groot, hoe dan?! We trekken een dag met elkaar op, we zijn een reisgezelschap dat bij gebrek aan een buitenlandse reis maar een dagje Nederland heeft gedaan. Gepaste afstand? Nou nee. Gewoon nee. We hebben elkaar nog net niet aangeraakt - wat op zich raar is want met zeker drie van deze mensen heb ik gezoend op mijn verjaardag. VERBOTEN. Vandaag zijn er andere mensen bij en blijven we voor de bühne op zoenafstand. “En er komt ook geen vaccin.”

Niet dat ik daar hoop op had, maar de stelligheid waarmee dit wordt verkondigd, doet pijn. Hoe lang gaat deze waanzin dán duren? Hoezo dan? Overal staat van wel? Snel! “Ja, er komt een vaccin, maar niet voor de doelgroep die vatbaar is voor Covid-19. Vanaf 40/50 neemt je immuunsysteem af. Je wordt vatbaarder voor alles. Er bestaat geen vaccin tegen ouder worden. Wat ontwikkeld wordt, is voor jonge mensen met een immuunsysteem dat sterk genoeg is om antilichamen aan te maken. De farmaceutische industrie heeft er geen baat bij om te verkondigen dat het niet werkt bij ouderen en journalisten zijn te dom om door te vragen.”

De IC-arts heeft het niet op journalisten. Niemand die een werkende hersencel heeft, zou journalisten moeten vertrouwen. In ieder geval niet degenen die woorden uit Den Haag uitdragen. Maar ja. De massa. “Natuurlijk komt er een tweede golf. Niet omdat we geen afstand houden, maar omdat het ten eerste natuurlijk is: dit virus bestaat nu eenmaal en ten tweede omdat groepsimmuniteit niet gaat werken. Je hebt meer dan 60% nodig en we zitten nu op 6/7%. Dat ga je dus nooit redden voor de winter. Maar hey Ebru: ik heb een prima tijd gehad hoor op de IC. Die overspannen verhalen waren alleen correct voor de ziekenhuizen die niet voorbereid waren. Bij mij lag iedereen keurig aan de beademing. Te slapen en in- en uit te ademen. Rustige patiënten. Precies zoals je het wilt als arts. Dus ik had alle tijd om thuis te klussen. De tuin staat er goed bij, ik heb veel gefietst want je moet toch wat met je tijd. Het is een kermis, één grote kermis en die Van Dissel heeft geen idee waar-ie het over heeft. Rutte ook niet trouwens.”

En dan serieus: “Er zijn heel veel artsen zoals ik naar wie wordt geluisterd in een ziekenhuis. Wij maken het beleid niet. Maar dat dit een kermis is waarmee de economie kapot wordt gemaakt, enkel en alleen om mensen te redden die het grootste deel van hun leven al achter de rug hebben, daar is iedereen het in elk ziekenhuis off the record mee eens.”

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.