'Coronapaniek Engelse wetenschappers overdreven gebleken'

'Coronapaniek Engelse wetenschappers overdreven gebleken' 

06 augustus 2021 - 13:30

Sinds 19 juli zijn vrijwel alle coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk verdwenen en is het normale leven weer terug. De Britten mogen weer naar nachtclubs en men hoeft ook geen veilige afstand meer te houden. Een scenario waar we in Nederland alleen nog maar van kunnen dromen. Daar komt bij dat het aantal besmettingen bij onze Britse overburen daalt. Volgens Patrick van IJzendoorn, Engeland-correspondent voor onder andere de Volkskrant, zijn de paniekvoorspellingen van sommige wetenschappers allemaal overdreven gebleken. Zwagerman & Van Velthuysen spreken met hem in de nieuwste aflevering van ‘Op z’n Kop!’.

Waar sommige wetenschappers waarschuwden voor oplopende besmettingscijfers in Engeland, daar is het omgekeerde het geval. "De cijfers zijn al een dag of tien dalende en dat is voor een aantal wetenschappers een grote verrassing", vertelt Van IJzendoorn. "Met name voor de beroemde Neil Ferguson. Hij is de voornaamste adviseur en epidemioloog van de regering, zeg maar de Marion Koopmans van Engeland. Hij had voorspeld dat er medio augustus honderdduizenden besmettingen zouden zijn, maar we hebben er nu rond de 20.000 per dag. Alle paniekvoorspellingen zijn niet reëel gebleken."

Het is niet de eerste keer dat een van Engelands meest vooraanstaande wetenschappers ernaast zit. Van IJzendoorn vertelt Zwagerman & Van Velthuysen dat op basis van Ferguson’s voorspellingen tijdens de mond-en-klauwzeer crisis destijds 6000 runderen werden geslacht. Een maatregel die achteraf overdreven is gebleken, want de alarmerende voorspellingen zaten er volledig naast, legt Van IJzendoorn uit. Nu een vergelijkbare situatie zich voordoet, roept het bij veel Britten de vraag op waarom de regering zich blijft inlaten met deze wetenschappers.

Voor de Britten die weer snakten naar hun oude, normale leventje, voer premier Johnson gelukkig zijn eigen koers en werden de versoepelingen op 19 juli doorgezet. Een besluit dat tot grote ophef leidde. Van IJzendoorn: "Er was een open brief van honderden wetenschappers in The Lancet, die de versoepelingen immoreel, dodelijk en crimineel noemden. Die paniek is allemaal overdreven gebleken, want er is weinig gebeurd sinds de 'opening' van het land."

Beluister de nieuwste aflevering van Op z'n Kop! hier!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml