Corrupte Van Rey krijgt jaar voorwaardelijk
Binnenland

Corrupte Van Rey krijgt jaar voorwaardelijk.

Het Hof vindt het ongepast om de stokoude graaier én voormalig VVD-politicus Jos van Rey uit Roermond per direct achter de tralies te zetten. In hoger beroep kreeg hij een jaar voorwaardelijk. 

Van Rey heeft zich jarenlang laten omkopen door maatje en projectontwikkelaar Piet van Pol. Dat geschiedde onder meer door samen reisjes te maken, voetbalwedstrijden te bezoeken en lekker vakantie te vieren in het huis van Van Pol in Saint Tropez. De corrupte ex-liberaal zou tevens geld hebben witgewassen, vertrouwelijke informatie hebben gelekt en stemmen hebben geronseld.

In eerste instantie werd hij vorig jaar veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur, waarna zowel het OM als Van Rey in hoger beroep gingen. Het OM gaf destijds aan die schoffelstraf een tikkeltje laag te vinden want "een beetje corrupt bestaat niet". Van Rey ging gewoon in beroep omdat het OM dat ook deed.

Uiteindelijk krijgt hij dus een jaar voorwaardelijk. Die straf is lager dan de eis van het OM (2 jaar onvoorwaardelijk), maar de rechter vindt dat er best rekening gehouden mag worden met zijn leeftijd (liefst 72) en de publiciteit rondom de zaak.

Alle artikelen geladen. Overzicht →