'Criminelen trekken lange neus naar justitie'
Binnenland

'Criminelen trekken lange neus naar justitie'.

Elektronisch toezicht door middel van een enkelband is ooit bedacht om criminelen tegemoet te komen. Een gevangenisstraf in je vertrouwde omgeving uitzitten is natuurlijk een stuk aangenamer dan tussen vier muren.

Vorig jaar meldden wij dat in sommige gevallen, de band gesaboteerd werd; kapotgeknipt. Dat kon ook makkelijk, want gemaakt van glasvezelkabel en rubber. In 2016 knipten 35 veroordeelden de band door, zeven personen konden lange tijd onder de radar blijven.

Voormalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie toonde zich destijds niettemin erg lyrisch over de methode, "een prima methode" volgens de VVD'er.

Meer doorknippers, ministerie desondanks 'tevreden'

Nu de cijfers uit 2017. Of de band inmiddels van steviger materiaal gemaakt is, is niet bekend. Wel bekend is dat vorig jaar maar liefst 63 mensen een spreekwoordelijke middelvinger naar justitie opstaken en de (beton)schaar in de band zetten. Drie van hen zijn nog steeds niet gevonden.

Kunnen we dan concluderen dat de geste naar criminelen toe niet helemaal de gewenste uitwerking heeft? Natuurlijk Het ministerie wijst er net als de vorige keer op dat het in de meeste gevallen wel gewoon goed gaat.

Alle artikelen geladen. Overzicht →