Cryptische Van Aartsen: 'Mensen als mensen zien'
Binnenland

Cryptische Van Aartsen: 'Mensen als mensen zien'.

Wat een onvoorstelbaar onnavolgbare man, die waarnemend (en binnenkort afzwaaiend) burgmeester Jozias van Aartsen. Gistermiddag mocht hij een praatje houden bij de jaarlijkse herdenking bij Keti Koti in het Oosterpark en deed dat volledig in stijl: een hoop woorden met weinig inhoud.

Waar de meeste mensen al tijden op hopen komt er maar niet van. Amsterdam heeft nooit excuses voor de slavernij aangeboden, heeft dat ook gister niet gedaan en gaat dat vermoedelijk ook nooit doen. Toch is er iets positiefs te melden, want volgens Van Aartsen "moet Amsterdam vooral moet laten zien dat we nu echt mensen als mensen zien."

We beseffen terdege dat Jozias het allemaal zo goed bedoelt, het nadeel is alleen dat het er zo kansloos uitkomt. Want hoe bedoel je, "we moeten laten zien dat"? Hoe ziet de stad haar inwoners heden ten dage dan? Als bezit of zo? Als dieren?

Gelukkig geeft Van Aartsen het antwoord zelf al. Het gaat namelijk "om meer mensen", waarmee hij zijn kameraden van de ongedocumenteerde krakersgroep We Are Here bedoelt. "Maar ook en vooral de nazaten van de tot slaaf gemaakten", aldus de zeventigjarige Hagenaar.

Mooi verhaal Jozias, kan niemand iets mee.

Alle artikelen geladen. Overzicht →