Cubanen niet blij met Brabantse invasie en hun bier

Cubanen niet blij met Brabantse invasie en hun bier 

20 juli 2023 - 15:57

Fidel Castro en zijn revolutionaire vriend Che Guevara - bekend van alle T-shirts en tassen met zijn gezicht erop - draaien zich waarschijnlijk om in hun graf. Het ging al een tijdje niet zo goed met Cuba, zeg maar sinds de val van de muur, maar nu blijkt dat een stelletje Brabanders het eiland willen overnemen door het verkopen van hun bier. Als de overgebleven Castro'tjes niet snel ingrijpen, zit straks heel Havanna aan het bocht van Bavaria.

De Brabanders zijn daar namelijk gestart met bierverkoop. Om de Cubanen op het verkeerde been te zetten heet het bier daar geen Bavaria, maar Parranda. Dat ligt net wat tropischer in de mond. In Havana ligt het pils sinds deze maand in de winkels en de bedoeling is dat de rest van het land snel volgt. We wensen de onderdanen van de familie Castro veel sterkte en raden ze aan om toch vooral hun lokaal geproduceerde rum en hun lokaal geproduceerde cola te blijven drinken.

Zonder slag of stoot ging de komst van de Brabanders niet. Zij hebben namelijk een heuse fabriek gebouwd op het communistische eiland en de Cubanen hadden echt zoiets van: 'Wtf, gekke brabo's, denken jullie dat dit is wat we nu nodig hebben? Van alles wat jullie ons konden geven, geven jullie een bierbrouwerij? Are you fuckin' kidding me?'

De bouw van de fabriek kostte namelijk een slordige honderd miljoen euro, terwijl het land door verscherpte Amerikaanse sancties en nawee├źn van de corona-pandemie nog verder naar de kloten gaat dan dat het al ging.

In het land zijn grote tekorten aan cruciale goederen als gezond en betaalbaar voedsel, gezond drinken, medicamenten en brandstof. Het merendeel van de Cubanen heeft moeite het hoofd boven water te houden, in een land dat verre van vrij is.

De Cubaanse nieuwssite 14ymedio is dan ook woedend. 'Terwijl er geen gezond en betaalbaar voedsel is, arriveert Parranda-bier in Cuba!', schrijven zij er cynisch. Ook melden zij dat de Brabanders allerlei prominente Cubanen die nauw verbonden zijn aan het Castro-regime hebben gestrikt voor hun pr-campagne. Op het feit dat er uitsluitend plastic flessen worden gebruikt, is ook veel kritiek. De bekende Cubaanse columinst Sayli Sosa voegt daaraan toe dat buitenlandse investeerders blijkbaar 'niet veel om voedsel geven'.

Dat Bavaria niks doet voor de Cubanen zelf, zien de Brabo's heel anders. Woordvoerster Van Esch tegen RTL: 'Wij zijn geen levensmiddelenproducent. Wij zijn een bierbrouwer.'

Over de vrees voor de polonaise wordt niks gezegd, maar we nemen aan dat na de invasie van de Varkensbaai de Cubanen ook deze aanval zullen afslaan. Bij dezen: Cubanen, pas op voor de Brabo's. Je komt nooit meer van ze af.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml