
Cum laude afstuderen afgeschaft voor zwakke geneeskundestudenten
OPINIE - De zwakke broeders trekken weer eens aan het langste eind. Het blijkt dat de ene na de andere geneeskundeopleiding stopt met het uitdelen van het predicaat cum laude aan studenten die met hoge cijfers afstuderen. Het zou stress veroorzaken. Bij de VU in Amsterdam delen ze voor het gemak maar helemaal geen cijfers meer uit.
Het is weer eens kiezen voor de makkelijkste weg. Volgens de belangenorganisatie De Geneeskundestudent zou een kwart van de bachelorstudenten en co-assistenten een hoog tot zeer hoog risico lopen op een burn-out. Joh. Heel verrassend dat de belangenorganisatie De Geneeskundestudent tot deze conclusie komt. Het klinkt als de slager die zijn eigen vlees keurt. De ene student vraagt aan de andere student: 'Vind je het ook zo druk?' 'Ja, ik vind het druk.' En dus is het druk.
Maar waar gaat het heen met de wereld als zelfs cum laude afstuderen al te veel gevraagd is voor de studenten tegenwoordig? Denken die geneeskundestudentjes dat het werken in een ziekenhuis niet stressvol zal zijn? Denken ze dat een ziekenhuis een soort kinderboerderij is waar even op het gemakkie het werk gedaan kan worden? 'Oh, u heeft een zwaar ongeluk gehad? Ja, ik ga u opereren, maar eerst even mijn kopje thee drinken hoor. Ik vind het namelijk een beetje druk allemaal.' Zo werkt het dus niet! Als het ergens stressen is, dan is het wel een ziekenhuis! En als je niet tegen stress kan, ga dan lekker wat anders doen! Misschien moeten al die tere zieltjes die niet tegen stress kunnen geen geneeskunde studeren, maar vrijetijdsmanagement op InHolland in Diemen ofzo. Lekker kalm aan doen, geen stress en het diploma krijg je toch wel.
Uiteraard begon dit geneuzel allemaal weer in het o-zo fraaie Amsterdam, bij de Vrije Universiteit. Zij schaften het cum laude als eerste af en delen ondertussen dus helemaal geen cijfers meer uit, want oe-oe-oe, dat zou concurrentie in de hand werken. De opleidingen geneeskunde in Utrecht, Maastricht en Rotterdam denken erover na dit voorbeeld te volgen. De nadruk moet weg van presteren en meer op leren liggen, aldus de opleidingen.
Dat is natuurlijk logica van lik-mijn-vestje. Als je gaat voor een tien, leer je toch automatisch meer dan wanneer je gaat voor een zes? Als je presteert, dan leer je. Simpel.
En zo zullen de zwakke broeders de strijd winnen. Je bent zo sterk als je zwakste schakel, zei oma altijd, en die zwakste schakels worden nu beloond voor het zwak zijn. De sterke studenten die gewoon doorknallen en cum laude willen afstuderen worden gestraft in het ambitieus en sterk zijn. En dat terwijl het niemand geen ene reet uitmaakt of de studentjes van tegenwoordig stressig zijn of niet. Dan gaan ze maar wat minder zuipen met het corps.
We willen gewoon goede doktoren aan ons bed, het liefste cum laude afgestudeerd.
{{comment.text}}