'CZ wil wanbetalers te hulp schieten'
Binnenland

'CZ wil wanbetalers te hulp schieten'.

Goed nieuws voor wanbetalers in Noord-Brabant. Zorgverzekeraar CZ gaat hen niet meer straffen, maar reikt hen de helpende hand toe. De pilot heeft de primeur in Breda.

CZ heeft jaarlijks 140.000 klanten met betalingsproblemen. Tien procent van deze klanten woont in Noord-Brabant en vertikt het (om welke reden dan ook) om hun zorgpremie maandelijks te betalen. De overheid geeft klanten die hun zorgpremie niet betalen een maandelijkse geldstraf. Die boete kan oplopen tot wel vijftig ekkies per maand, bovenop de maandelijks te betalen premie. CZ stuurde tot op heden een incassobureau naar hun wanbetalers, maar wil liever het licht in de duisternis uitstralen.

Hoe de zorgverzekeraar precies wil gaan helpen is niet bekend, zo weet Omroep Brabant. Er loopt sinds twee maanden een testfase in Breda naar deze nieuwe manier van omgaan met klanten met schulden. Ook de resultaten zijn nog niet bekend. Niettemin is Schuldhulpverlening NVVK erg in haar nopjes met de stap van CZ. Voorzitter van de NVVK, Joke de Kock, heeft nog wel een goed bedoelde open-deur tip voor mensen om schulden te voorkomen: "betaal in ieder geval altijd de huur van je huis."

Alle artikelen geladen. Overzicht →