D66-bureau weet het beter: minder streng zijn voor asielzoekers
Binnenland

D66-bureau weet het beter: minder streng zijn voor asielzoekers.

De denktank van D66 heeft ongevraagd een alternatief plan voor asielzoekers bedacht, staat te lezen in een rapport dat vandaag aan de eigen minister Koolmees (Sociale Zaken) wordt overhandigd. Kort samengevat: we moeten 'anders' en 'minder streng' omgaan met asielzoekers.

Het is niet voor het eerst dat een deel van D66 in opstand komt omdat de leiding de kernwaardes van de partij zou verloochenen. Ditmaal is het de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijke bureau van D66, die het helemaal de verkeerde kant ziet opgaan met het Kabinetsbeleid, waar D66 zelf deel van uitmaakt.

Huidig inburgeringsbeleid deugt niet

De Nederlandse overheid slaat in de ogen van de D66-wetenschappers compleet de plank mis met de huidige toon richting asielzoekers. Over dreigen met uitzetting als de inburgering faalt, bijvoorbeeld, want dat zou 'mensonwaardig' zijn.

Ook de integratie moet anders aangepakt worden. "Ze worstelen met taal en werk en raken hier niet thuis. De verwachtingen zijn hoog, maar de kansen zijn laag." Hoe we dat oplossen. Nou, met zijn allen, ook van de autochtone Nederlander mag wel wat meer verwacht worden. Het is dus blijkbaar deels ook onze schuld, weten we dat ook weer.

Daarnaast focussen we ons op de verkeerde dingen die echt belangrijk zijn voor integratie. Het standaard geneuzel over Nederlandse tradities en gebruiken is niet per se nodig. "Zaken als taal, geschiedenis en democratie zijn bij de lessen belangrijker." 

Ook EU-beleid moet op de schop

Dat is nog niet alles. Vanuit de Europese Unie moeten zaken ook anders geregeld worden. De denktank wil dat landen asielzoekers-quota opgelegd krijgen. Daarmee wordt duidelijk hoeveel van hen de landen moeten opvangen. Als er meer mensen aankloppen dan dat aantal, kunnen die over Europa worden herverdeeld.

Wij hebben alvast één advies richting minister Koolmees: mieter het rapport maar direct in de prullenbank.

Alle artikelen geladen. Overzicht →