D66 en CDA willen identificatieplicht op sociale media

D66 en CDA willen identificatieplicht op sociale media 

14 juni 2023 - 13:51

Klinkt als een erg strak plan dit. Als het aan D66 en CDA ligt, is straks de identiteit van gebruikers bekend bij de verschillende sociale media-platforms. Zo is het namelijk makkelijker om elke digitale stap die u zet op de voet te volgen op te kunnen treden tegen strafbare feiten.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet moet optreden tegen desinformatie op sociale media, maar over de manier waarop verschillen de meningen. Je hebt dus bovenstaande waanzin van D66 en CDA, maar daar tegenover staat de VVD die hier fel tegen is. Rutte's partij ziet liever dat algoritmes worden verboden als deze bijvoorbeeld gebruikers desinformatie aanbevelen.

"Wij willen niet dat gebruikers hun naam op hun persoonlijke pagina prijsgeven, maar zouden liever zien dat hun account geverifieerd wordt zoals dat ook al gebeurt bij andere apps zoals Airbnb of SnappCar." Via de laatstgenoemde platforms worden appartementen en auto's verhuurd. Het plan moet ervoor zorgen dat ingegrepen kan worden als mensen op sociale media oproepen tot geweld of andere strafbare feiten plegen. Regeringspartij CDA staat hier ook positief tegenover.

"Ik ben eigenlijk best verbaasd dat een partij als D66 dit voorstel doet", zegt Queeny Rajkowski (VVD). Zij vreest dat mensen die spelen met vragen over hun gezondheid of seksuele geaardheid niet durven te zoeken naar antwoorden op sociale media als hun identiteit bekend is bij de techbedrijven. Ook PvdA is kritisch over het voorstel van D66.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml