D66 gunt Rutte tijd voor oplossing
Binnenland

D66 gunt Rutte tijd voor oplossing.

D66 zal premier Mark Rutte de tijd geven om tot een oplossing te komen voor het Oekraïneverdrag. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold maandag laten weten. ,,Het liefst hadden we nu een antwoord gezien, maar als hij kansen ziet om tot een goede oplossing te komen dan geven wij hem die tijd'', aldus Pechtold.

Voor D66 zijn twee zaken van cruciaal belang, liet hij weten. "Enerzijds moet het kabinet tegemoet komen aan de zorgen van de nee-stem. Anderzijds moet Europa niet uit elkaar gespeeld worden en mogen we Poetin niet de mogelijkheid geven Oekraïne te destabiliseren en de veiligheid aan de grenzen van Europa in gevaar te brengen."

Het CDA laat weten: "Het CDA is steeds duidelijk geweest over de uitslag van dit referendum. Juridisch is het raadgevend maar democratisch kun je niet zeggen dat je deze uitslag naast je neerlegt. Het CDA blijft bij dat standpunt." Volgens de partij heeft premier Mark Rutte na het referendum meteen duidelijk gemaakt dat het kabinet het 'nee' niet zou uitvoeren en gaat het kabinet hier nu in Brussel mee verder.

Rutte had eerder maandag al gezegd dat het kabinet "geen deal" met oppositiepartijen heeft over een mogelijke oplossing voor de uitslag van het referendum over het Oekraïneverdrag.

Hij hoopt tot een aanvullende verklaring naast het associatieverdrag te komen. Daar moet dan op de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders op 15 en 16 december groen licht voor worden gegeven. Hij gokt erop daarna steun van de Eerste Kamer en Tweede Kamer hiervoor te krijgen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →