D66: NL'se rechters te wit, meer diversiteit nodig
Binnenland

D66: NL'se rechters te wit, meer diversiteit nodig.

D66 heeft een volgend diversiteit-stokpaardje gevonden om zich druk over te maken. Er zouden te weinig rechters in Nederland van allochtone komaf zijn en dat is volgens de partij in de huidige tijd een groot probleem. 

"Rechters moeten herkenbaar zijn voor de hele bevolking. Dat draagt bij aan het vertrouwen in de rechtstaat", zegt Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen tegen het AD. Nu is dat volgens hem niet het geval want 'slechts' zo’n twee procent van alle 2.300 rechters in Nederland heeft buitenlandse wortels en dat staat in schril contrast met de samenleving (twaalf procent).

Goed, een groot probleem dus. Fijn dat dit Kamerlid ons daar even op wijst. Verder maakt niemand zich hier overigens druk om. Alhoewel, een paar maanden geleden zei Leendert Verheij, de vertrekkend president van het Gerechtshof Den Haag, ook al zoiets. Hij pleitte zelfs voor een quota. 

Zover wil dit D66-heerschap niet gaan. "Het gaat er nog steeds om dat de beste man of vrouw de baan krijgt, maar er vallen nu tijdens de werving van rechters te veel geschikte kandidaten met een migratieachtergrond af."

Als voorbeeld noemt hij daarbij dat tijdens een sollicitatieprocedure vaak wordt gekeken of de rechter in spé in het verleden een bestuursfunctie heeft beklonken. Allochtonen doen dit soort dingen nou eenmaal minder vaak, want van hen wordt verwacht dat ze hun familie bijstaan.

Heel zielig allemaal en bovendien jammer. We hebben immers steeds meer culturen in onze samenleving en het zou fijn zijn als rechters zich daarin kunnen inleven, aldus Groothuizen. O ja, laten we die rechters dan maar meteen afleren hun vakjargon te gebruiken en zorgen dat ze hun vonnissen voortaan gewoon in Jip- en Janneke-taal uitschrijven. Want gewoon Nederlands is al moeilijk genoeg. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →