"D66-opportunist Tjeerd de Groot moet zich schamen"

"D66-opportunist Tjeerd de Groot moet zich schamen" 

02 oktober 2019 - 13:06

Vorige week bezocht ik met een groep jonge leden van Forum voor Democratie een boerderij in Friesland. Het ging om een melkveebedrijf met 350 koeien. Volgens GroenLinks en D66 heet dat een “megastal”. Bij dat woord denk je aan een naargeestige kille ruimte, waar dieren dagelijks worden gemarteld voor economisch nut. Niets bleek minder waar: de “megastal” was grotendeels leeg, want de meeste koeien stonden vrolijk in de wei. Dat was de eerste les van het boerderijbezoek: dat een stal “mega” is, zegt helemaal niets over het dierenwelzijn.

We kregen een rondleiding van de boer zelf. In alles straalde hij passie uit voor het boerenvak. Een harde werker, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Iemand die zich betrokken voelt bij zijn koeien, bovendien. “Zie je die koe daar achterin? Die had een ontstoken uier van de week, maar die komt er wel weer bovenop.” Laat je niets wijsmaken door dierenactivisten: boeren houden wel degelijk van hun dieren.

Maar het bezoek was niet alleen maar leuk: de boer maakte zich ook zorgen. Zorgen om de toekomst van zijn bedrijf. Of zijn zoon het in de toekomst wel gaat redden, met telkens nieuwe regelgeving uit Brussel en Den Haag. Een voorbeeld zijn de regels over de uitstoot van methaan: in 2015 mocht een melkveehouder 3,7 koeien per hectare grond houden. In 2020 moet dat omlaag naar 2,3 koe per hectare.

Ga zelf maar na wat dat betekent voor een boerenbedrijf: binnen vijf jaar moet je óf een enorm stuk grond aanschaffen, óf een enorm deel van je veestapel saneren. Of (en dat doen steeds meer boeren) je kapt ermee. “We leven eigenlijk altijd in onzekerheid,” verzuchtte de boerenzoon. Want het volgende pakket regels staat voor de deur: de stikstof moet aan banden.

De aanjager van de stikstofproblematiek is D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Voordat hij de politiek inging, was hij directeur van de Nederlandse Zuivelorganisatie. Jawel: hij behartigde - tegen een mooi salaris - de belangen van de zuivelsector. Eenmaal in de Kamer is hij 180 graden gedraaid, en roept hij dat de veestapel moet worden gehalveerd. Een matennaaier, noem je zo iemand. Of, laten we het netjes houden: een opportunist. Zijn verraad was de druppel die de emmer deed overlopen.

Naast dat het boerenleven bestaat uit hard werk, weinig vrije tijd en veel onzekerheid, krijg je als boer ook nog eens nauwelijks respect van de maatschappij. Boeren worden continu afgeschilderd als probleem: ze vervuilen het milieu, ze gaan slecht om met dieren, hun bedrijfstak is achterhaald. Terecht dat ze eindelijk respect opeisen.

De demonstratie in Den Haag heeft veel Nederlanders wakker geschud. Eindelijk kijken mensen eens om naar de agrarische sector. Want we mogen trots zijn op onze boeren: zij zorgen dagelijks voor veilig voedsel van hoge kwaliteit. Het was hoog tijd dat boeren eens met de vuist op tafel sloegen. Nederland staat achter ze. Nu de politiek nog.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie