Huisbaas schuldig aan dood, slechtbank accepteert excuus
Binnenland

Huisbaas schuldig aan dood, slechtbank accepteert excuus.

Man o man, wat een onkunde heerst er toch in het Nederlandse rechtbankklimaat (vinden wij). D66-rechters die er alles aan lijken te doen om maar geen zware straf te hoeven uitdelen. Het is tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Het hele rechtssysteem zuigt net zo hard, als Bobbi Eden aan een lollie.

In een woning aan de Tapuitstraat in Rotterdam-Charlois kwam in maart 2015 een vrouw om het leven door koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide wordt gevormd bij onvolledigde verbranding, wanneer er dus niet voldoende zuurstof beschikbaar is.

Schuldig aan het overlijden van de vrouw is de huisbaas. De man liet simpelweg na om de geiser te onderhouden, geloofde het allemaal wel. Door het waardeloze, eigenlijk ontbrekende onderhoud in combinatie met een slecht geregelde ventilatie, had de sluipmoordenaar vrij baan.

Metingen hebben uitgewezen dat de koolmonoxidewaarde achttien maal hoger was dan de minimale waarde waarbij de brandweer nog in een ruimte mag werken. Acht-tien maal!

Zo gaat het vaak met huisbaasjes: wel op hun strepen staan als de huur een dag te laat op hun bankrekening staat, maar enige service verlenen ho maar. Een expert van de keurings-en certificeringsinstantie KIWA concludeerde dat met onderhoud de vrouw nu nog springlevend geweest zou zijn.

Goed, dan naar het oordeel van de slechtbank. Sorry, rechtbank. Het Openbaar Ministerie rekende de huisbaas zijn grove nalatigheid 'zwaar' aan en eiste 180 uur papierprikken en 13.000 euro boete. Daar zal de man vast wakker van hebben gelegen.

Gelukkig is daar meneer de rechter. Meneer de rechter overtreft de marginale eis van zijn collega's en zet daarnaast de nabestaanden van de overleden vrouw in de vrieskou. Omdat de huisbaas zijn excuus, ja het staat er echt, heeft aangeboden hoeft hij helemaal niet te schoffelen. De boete is ook geschrapt.

Zo weinig is een mensenleven waard in de rechtbank anno 2018.  

Alle artikelen geladen. Overzicht →