D66 wil collega's die nevenfuncties verzwijgen monddood maken

D66 wil collega's die nevenfuncties verzwijgen monddood maken 

19 juni 2023 - 10:48

D66. De partij waar ze zo hypocriet als de pest zijn, wil graag dat het mogelijk wordt om Kamerleden die hun nevenfuncties niet openbaar maken net zolang te schorsen tot ze zich braaf aan de regels houden.

Die ongehoorzame Kamerleden kunnen overigens nu al tijdelijk worden geschorst. Dat gebeurde bijvoorbeeld in oktober nog bij Thierry Baudet van Forum voor Democratie nadat een Kamermeerderheid hier voor stemde. Hij mocht een week lang niet deelnemen aan debatten omdat hij zijn nevenfuncties niet goed had opgegeven. Hij had onder meer niet vermeld dat hij directeur van uitgeverij THPB Media b.v. was en bestuurslid voor FVD.

Maar dat gaat D66 niet ver genoeg. Het is Kamerlid Joost Sneller een doorn in het oog dat zijn collega's zich na schorsing niet alsnog aan de regels hoeven te houden. Daarom wil het hij dat er strengere straffen komen. Hij stelt voor dat overtreders een sanctie krijgen, zoals een schorsing, en dat deze pas wordt opgeheven als de regels worden nageleefd.

Sneller hoopt dat hier een afschrikwekkende werking vanuit gaat. "Anders dreigen de integriteitsregels een papieren werkelijkheid te worden en worden onze parlementaire regels ondermijnd." Hij vindt het belangrijk dat kiezers weten "welke andere belangen Kamerleden hebben die eventueel hun debatbijdragen en stemgedrag kunnen beïnvloeden".

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml