D66 wil dat Roermond 'sorry' zegt tegen vermoorde heksen

D66 wil dat Roermond 'sorry' zegt tegen vermoorde heksen 

06 september 2022 - 14:03

Juist! Het land staat - spreekwoordelijk dan - in brand (of mag je dit nu ook niet meer zeggen?), mensen met een modaal inkomen kunnen tegenwoordig niet eens meer rondkomen maar het is nu tijd voor echt belangrijke zaken: D66-Roermond heeft weer eens wat bedacht om boos op te zijn. Het wil dat de Limburgse stad excuses aanbiedt voor het vermoorden van ’heksen’ honderden jaren geleden.

Want dat deden die Roermonders, tussen 1613 en 1614 werden tientallen onschuldige vrouwen in de stad op de brandstapel gegooid omdat ze mogelijk aan tovenarij en zwarte magie deden, de duivel aanbaden of door de lucht vlogen. In heel Europa werden vrouwen om die reden vermoord.

Maar het is nu 2022 en dus is het tijd om overal 'sorry' tegen te zeggen. Diverse landen als Schotland, Zwitserland, Noorwegen en Catalonië deden dat al en een stad als Keulen ook. D66-Roermond wil nu die lijn volgen en de 'heksen' postuum eerherstel bieden. Het College moet nog op dit verzoek reageren.

Nóg liever zou D66 zien dat er een landelijk pardon komt, natuurlijk. "Het gaat vooral om bewustwording over wat destijds heeft afgespeeld”, laat fractievoorzitter Michael Kalthoff weten. "De processen waren destijds onrechtvaardig en vaak vrouwonvriendelijk. Als gemeenschap hebben we collectief gefaald.”

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml