D66 wil 'designated survivors', voor geval van aanslag
Binnenland

D66 wil 'designated survivors', voor geval van aanslag.

Een Designated survivor, ooit van gehoord? Nee? In de Amerikaanse politiek is dit een kabinetslid die op een geheime plek wordt ondergebracht als de president The State of The Union uitspreekt. Mocht de president vermoord worden dan neemt hij het stokje over.

Het Nederlandse kabinet zou er volgens D66-Kamerlid Sneller goed aan doen om ook twee van deze designated survivors aan te stellen, die één keer per jaar tijdens Prinsjesdag veilig en wel op een geheime locatie verblijven.

Zowel de volledige Staten-Generaal als de koning zitten dan vanwege de Troonrede in één ruimte. En het zal maar net gebeuren dat er juist dan een aanslag gepleegd wordt. Helemaal uitsluiten kunnen we dat tenslotte tegenwoordig niet, al vragen wij ons af of Sneller niet gewoon teveel series met onwaarschijnlijke scenario's heeft gekeken.

"De kans is gelukkig heel klein, maar op Prinsjesdag zou iets kunnen gebeuren en dan zitten we zonder koning, zonder bewindspersonen en zonder de Staten-Generaal", stelt Sneller tegenover de NOS.

De designated survivors overleven dan en kunnen met zijn tweeën voor 'continuïteit' zorgen. Dat werkt vast heel goed, alle macht in de handen van twee personen. Maar zij zijn wel democratisch gekozen, want afkomstig uit het kabinet, dat dan weer wel.

Alle artikelen geladen. Overzicht →