D66 wil geen extra geld naar EU, maar sluit niets uit
Binnenland

D66 wil geen extra geld naar EU, maar sluit niets uit.

Het kabinet ziet er geen heil in nóg meer centjes aan de Europese Unie te schenken. Coalitiepartij D66 is daar ook geen voorstander van, maarrrrr wil de burger aan de andere kant ook liever geen vette worst voorhouden. En dus zal er ongetwijfeld tóch weer wat extra's overgemaakt worden aan de arme donders in Brussel.

Voor de goede orde, in 2016 schonk Nederland een bedrag van 7,5 miljard euro. Aan steun ontvingen we 1,1 miljard euro, wat zoveel betekent dat er netto 6,4 miljard euro richting uw favoriete statenverband vloeide.

Een simpel rekensommetje komt voor 2017 dus uit op 6,9 miljard euro. Voor 2018 wil men graag 7.4 miljard euro van Nederland ontvangen. Exclusief extraatjes dus.

Dat er mogelijk extra geld naar de Europese Unie gaat, is te danken aan het vertrek van Groot-Britannië uit de EU. Dat levert een financieel gat op in de begroting. U raad het al, daar draait de gewone burger voor op.

Trouwens, Martin van Rooijen van 50Plus is erg content met de wel/geen extra centjes naar Brussel-uitleg van D66. Hoewel het dus zowel zeker als onzeker is of dat nu wel of niet gaat gebeuren, toont van Rooijen zich een tevreden man. "D66 is duidelijker dan de andere coalitiepartijen."

Achter de schermen werkt de Europese Commissie inmiddels hard aan begrotingsvoorstellen voor de periode 2021-2027. Naar verwachting zullen die onderhandelingen maanden in beslag nemen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →