Gemeente Dalfsen: 'Eerst plan, dan bijstand'
Binnenland

Gemeente Dalfsen: 'Eerst plan, dan bijstand'.

Wie bijstandsgeld uit het knuistje van de gemeente Dalfsen wil vangen, moet voortaan eerst een plan aanleveren waarin staat hoe men denkt zelf weer geld te gaan verdienen. Geen plan betekent dat mensen die al geen ruk hebben, gekort worden op de bijstand.

"Het wordt zo dat jij een probleem hebt en wij je daar bij gaan helpen", zegt wethouder Van Leeuwen volgens RTV Oost. "Eerst een plan maken, dan pas een uitkering". 

De 240 werklozen die Dalfsen rijk is, krijgen bij het opstellen van een plan hulp van een consulent. Dat soort lui zijn duur, dus Dalfsen heeft een pot van 340.000 euro klaarstaan voor deze "nieuwe werkwijze". Rekensommetje: er wordt dus 1.416 euro in iedere werkloze gepompt. Dalfsen gaat dus geld uitgeven om minder snel geld uit te gaan geven.

Nu is de bijstand geen vetpot en kent de wet ook strenge regeltjes. Zo moet een werkzoekende, als er binnen drie uur reizen geen baan te vinden is, bereid zijn om geld te pompen in een verhuizing. Ook moeten bijstandstrekkers zorgen dat ze kleding dragen die "het krijgen van werk niet belemmert". Dat laatste is nog helemaal niet zo gemakkelijk, vertelt Johan Spruijt u hieronder. Klik!

Alle artikelen geladen. Overzicht →