'Dan hebben we geen democratische rechtsstaat meer'

'Dan hebben we geen democratische rechtsstaat meer' 

28 april 2022 - 15:04

Is digitale technologie een verlengstuk geworden van de overheid in zijn wantrouwen richting de burger? Kees Verhoeven (ex-Kamerlid namens D66) denkt van wel: overheden willen van alles voorkomen, van fraude en terreur tot verspreiding van het coronavirus, maar de rechtsstaat gaat kapot: "Ik heb jarenlang techbedrijven als grootste vijand van privacy en burgerrechten gezien, totdat ik doorkreeg dat overheid steeds meer mensen digitaal ging controleren."

Dat zegt hij in de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop! met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman, waar hij als een van de weinige D66'ers is aangeschoven. Zwagerman: "Wij clashten wel regelmatig op Twitter en op congressen en zo, maar wel op een prettige manier. Jij bent denk ik de enige D66'er waarvan ik denk jij woont nog wel op dezelfde planeet als ik."

Momenteel schrijft Verhoeven een boek getiteld De Democratie Crasht. Over hoe de overheid data gebruikt om burgers te controleren en wat dat betekent voor onze rechtstaat. Die controledrift zou zijn oorsprong hebben de aanslag op 11 september 2001 en het voorkomen van terreurdreiging.

"De oplossing is erger dan de kwaal. Wat overheden vergeten is dat het niet alleen gaat om acute dreiging maar ook om basale mensenrechten. Ik vrees dat als we niet goed blijven nadenken over mensenrechten, dan hebben we geen democratische rechtsstaat meer."

Toch gelooft hij ook weer niet dat de overheid dit 'expres' doet om burgers te pesten, maar wat is dan de oplossing? Er moet een Minister van Digitale Zaken komen. Die zich op de hoofdvraag gaat concentreren over hoe we om moeten gaan met data en wat dat betekent voor onze grondrechten. "Er zijn wel ministeries die zich ermee bezig houden maar het is nu teveel verbrokkeld, een te specialistisch vraagstuk geworden. De Politiek moet hier ook meer aan doen, en mijn partij voorop."

Meer weten? Luister dan hier naar de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml