Da's pech! Grensrechter-'schopper' moet het land uit
Binnenland

Da's pech! Grensrechter-'schopper' moet het land uit.

Is dat even jammer. Ondanks verhitte pogingen om toch in ons land te mogen blijven moet de 22-jarige Ibrahim C. die onder meer is veroordeeld voor de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen het land uit. Dat is nog niet alles: ook mag hij de eerstkomende tien jaar niet terugkeren.

De bestuursrechter in Amsterdam ging niet mee in het beroep dat hij had ingediend tegen uitzetting naar Marokko en het inreisverbod. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) had hier twee jaar geleden toe besloten (want: meneer heeft alleen de Marokkaanse nationaliteit).

Zijn moeder heeft - hoewel de beste man geboren en getogen is in Nederland - nooit de Nederlandse nationaliteit voor hem aangevraagd. Hij blijkt een echte crimineel te zijn: naast betrokkenheid bij de dood van de grensrechter staan op zijn strafblad nog meer misdrijven en bij een recente veroordeling zag de rechtbank zijn toekomst somber in, zei de advocaat eerder namens de IND. Bovendien ging de man nadat hij te horen had gekregen dat hij het land uit moet, toch weer de fout in.

De rechter oordeelde dan ook dat de staatssecretaris terecht heeft geoordeeld dat sprake is van een "actuele en voldoende ernstige bedreiging van de samenleving" waardoor zijn verblijfsvergunning niet is verlengd. "Hij was een gewaarschuwd man en wist dat hij geen misdrijven meer mocht plegen, dat heeft hij toch gedaan."

Alle artikelen geladen. Overzicht →