'Dat is precies wat Den Haag hard nodig heeft'

'Dat is precies wat Den Haag hard nodig heeft' 

25 augustus 2023 - 08:50

In de nieuwste aflevering van Op Z’n Kop gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met Sjirk Kuijper, voormalig hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad. Ze bespreken onderwerpen zoals de macht van ambtenaren, journalistiek in de Haagse politiek en de kansen van Pieter Omtzigt.

Met de komst van Nieuw Sociaal Contract, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, lijkt het erop dat bestuurscultuur opnieuw een belangrijk speerpunt van de komende tweede kamer verkiezingen zal worden. Sjirk blijft echter sceptisch over het succes van deze partij, want wie gaan er op zijn lijst staan? "Dat zullen geen 50 Pieter Omtzigt-klonen zijn." Desondanks is hij positief over de maatschappelijke visie van de partij, die sterk lijkt op die van het CDA. Mensen waarderen Pieter Omtzigt vooral vanwege zijn parlementaire stijl, die gekenmerkt wordt door onafhankelijkheid, autonoom handelen en dualisme. Sjirk benadrukt: "Dat is precies wat Den Haag hard nodig heeft."

Verder merkt Kuijper op dat spindoctors altijd al aanwezig zijn geweest in de Haagse politiek. Gedurende zijn carrière heeft hij zowel in de politieke als de ambtelijke wereld gewerkt. “Ik heb de ambtelijke wereld gezien, daar zitten over het algemeen heel kundige mensen, met goede motieven.”  Ook beschrijft hij deze wereld als systeem met een eigen tempo en ritme, waar de politiek zich op een vreemde manier doorheen beweegt. "De belangrijkste zorg van een ambtenaar is dat de minister geen onmogelijke toezeggingen doet die het ingewikkeld maken." Desondanks blijft hij optimistisch over de macht van ambtenaren in het algemeen.

NPO Luister

Op Z’n Kop is tegenwoordig te vinden bij NPO Luister. Download de app voor je iPhone of Android telefoon. Voeg de podcast toe als favoriet, zodat je nooit een aflevering mist!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml