Databank mist dna van tienduizenden criminelen
Binnenland

Databank mist dna van tienduizenden criminelen.

Vet handig, zo'n landelijke databank. Als u een misdrijf pleegt dan moet u uw dna afstaan en wanneer u dan opnieuw iets doet dat niet door de beugel kan, dan bent u makkelijker op te sporen (want het is tenslotte bijna onmogelijk om geen dna-sporen achter te laten). 

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt echter dat het dna van tienduizenden criminelen mist. Sterker nog: de situatie is aanzienlijk verergerd ten opzichte van 2016, toen de achterstand in dna-profielen in de Tweede Kamer aan de orde kwam.

Toen ging het om 10.000 profielen. Het ministerie beloofde destijds beterschap, maar inmiddels is er sprake van een verdubbeling en blijft het aantal oplopen.

Het gehanteerde systeem zou een groot deel van het probleem zijn: vaak worden veroordeelde criminelen pas opgeroepen voor een dna-afname als zij weer thuis zitten, niet zelden op een onbekend woonadres. In een brief krijgen ze de oproep om langs te komen bij het politiebureau om dna in te leveren maar daar zitten ze natuurlijk niet echt om te springen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →