De dood van het voetbal

De dood van het voetbal 

14 juni 2021 - 11:16

Het is opvallend dat steeds minder doorsnee mensen nog enige belangstelling hebben voor voetbal. Het is heus niet alleen door corona dat de tribunes zo goed als leeg blijven. De potentiële toeschouwers zijn die tweeëntwintig patjepeeërs simpelweg zat. 

Het zijn allemaal dolgedraaide, van zolder tot kelder volgetattoeërde, rotpretentieuze nitwits, en meer dan drie kwart van die gouden bergen verdienende eikels kan niet eens goed voetballen. Ze rijden in pompeuze Rolls Royces, debiele Lamborghini’s of Mercedes jeeps met een cilinderinhoud van 7800 cc; ze hebben kapsels in alle kleuren zolang die maar op de kleur van een< koeienvlaai lijken; ze hebben wijven met vol varkensvet gespoten tieten, lippen, konten, oorlellen en hersenhelften: ze hebben uiteraard nog nooit van hun leven een boek gelezen of van dichtbij gezien; ze hebben veertien à achttien managers die allemaal lid zijn van een of andere maffia; ze snuiven coke tot hun neusbeen de dikte heeft van een sigarettenblaadje; ze willen met z’n allen voor duizend miljard euro verkocht worden aan FC Barcelona, Real Madrid of Bayern München, clubs die in wezen een voor een op de rand van het failliet bengelen, en tijdens interviews voor of na een wedstrijd brabbelen ze in een taaltje dat ten eerste onverstaanbaar is, ten tweede onbegrijpelijk, en ten derde zeer geschikt is voor zevenjarige kinderen met een waterhoofd, een prenatale lobotomie en een spraakgebrek of drie. En om dat soort figuren te zien klungelen zou de doorsnee mens een half maandloon moeten besteden aan een seizoenskaart of wekelijkse tickets? De doornee mens is bezig met dat geld liever door open deuren en vensters te gooien, het in brand te steken, of het naar de hoeren te dragen.

In deze tijden is er weer ‘ns een Europees Kampioenschap aan de gang. Ik heb ondertussen een wedstrijd of zeven bekeken, en het waren zeven kutwedstrijden. Altijd datzelfde friemelige gedoe op het middenveld: passje opzij, passje achteruit, passje meer opzij dan het vorige, passje nog achteruiter dan tevoren, dan ineens een lange bal waar niemand achteraanholt, waarna ongeveer het spannendste van zo’n wedstrijd volgt: een inworp. Tot nu toe zijn de Finnen het talentrijkst als het op inworpen aankomt. Noord-Macedonië is dan weer erg onderlegd in het vlotweg naast de bal trappen, Wales blinkt uit in lijf-aan-lijf duels met spelers van het eigen team, en de voetballers van Rusland lopen kapot van de zenuwen tussen de kalklijnen omdat de kans groot is dat ze, als ze niet doorstoten naar de achtste finale, afgevoerd worden naar martelkampen in Siberië.

Zelf laat ik vanaf vandaag, hoewel ik vroeger waarlijk een voetballiefhebber was, dat hele EK aan mij voorbijgaan. En waarom was ik vroeger zo’n liefhebber van het edele spelletje? Omdat de voetballers normale jongens waren, zonen van de plaatselijke slager of warme bakker, spelend voor een loontje van zevenhonderd gulden per maand, rijdend in een Ford Cortina of een Opel Kadett, en luisterend naar namen als John de Wolf, Wim Jansen of Ruud Geels. Kerels van stavast, die overdag een baantje hadden zoals jij en ik, en zo bijvoorbeeld was John de Wolf acht uur per dag stukadoor, vervoerde Wim Jansen met een bestelwagentje tweedehandskleren, en had Ruud Geels een handel in steunzolen, gevoerde winterpantoffels en laarzen voor invaliden. En deze jongens voetbalden tien keer leuker, attractiever en talentvoller dan al die verschrikkelijke, overschatte flikkers die heden ten dage het voetbal naar de kloten helpen.

Daarom is het dat ik al een paar jaar liever dan naar voetbal naar het badminton, het korfbal en biljarten ga kijken. Sommige biljarters hebben echter ook al tattoo’s, zodat ik binnenkort álle sporten geheel afzweer.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.