De dubbele moraal van Femke

De dubbele moraal van Femke  

03 juni 2020 - 12:41

Als zelfs de volgevreten pens Angela de Jong de burgemeester van Amsterdam afvalt, kan je niet anders dan #teamFemke zijn. Niet omdat ze een demonstratie liet doorgaan en de presentatoren van Op1 op alle fronten de baas was – stel kleuters met zendtijd op de staats-tv die een politica probeerden te dwingen toe te geven dat ze fout had gehandeld. Natuurlijk heeft Femke Halsema fout gehandeld, maar ze had wél het lef om te tonen wat de rest van Nederland al maanden weet: een anderhalvemetersamenleving is geen samenleving, maar een dictatuur. Jammer dat ze niet de hele stad Amsterdam tot vrijstaat bombardeerde en alleen de Dam.

Tot op de dag van vandaag is de morele standaard in deze coronacrisis ‘ik wil anderen niet besmetten’. Dit briljante zinnetje bleek dé vrijbrief van de overheid om onze vrijheid in te perken. ‘Het gaat niet om mezelf, nee. Het gaat om de ánder’. De morele verhevenheid spat ervan af. ‘Hoest mensen niet in het gezicht’. Echt, really? In welke wereld was het normaal om mensen in het gezicht te hoesten? De afgelopen maanden waren een masterclass in communicatie. Rutte en collega’s hebben uitgeprobeerd hoe ze ons zo konden beïnvloeden dat we ze als makke schapen volgen. ‘De ander’ bleek onze zwakke plek – eerlijk gezegd schept dat vertrouwen in de mensheid. Maar nu de overheid dat óók weet, rest niets anders dan een pokerface.

De pokerface van Femke – vrouwen heten bij hun voornaam, tenzij ze als ‘one of the guys’ worden bestempeld – heette demonstratie. Beter zou het zijn als ze openlijk #teamMaurice was geweest. ‘Kappen met die anderhalvemeterwaanzin, bescherm ouderen, gooi terrassen en restaurants ‘normaal’ open en hé vooruit. Hoest elkaar niet in het gezicht, dan blijven we samen Corona de baas.’ Ze zou als heldin van de vrijstaat Amsterdam onthaald zijn. We – de rest van Nederland - hadden Amsterdam zelfs met liefde de woonkamer van Nederland genoemd. Ik sluit niet uit dat we en masse de Amsterdamse terrassen hadden bezocht. Het liep anders, dankzij de eeuwige dubbele moraal die Amsterdamse politici hanteren. Linkse hobbyisten krijgen alle ruimte als ze naar buiten willen, de rest wordt bekeurd als ze in het park zit. Dit, en alleen dit, is wat Femke op zal breken – ondanks dat demonstreren een grondrecht is.

Er zouden wat meer grondrechten moeten zijn.
Ouderen niet alleen laten sterven.
Aangeraakt worden – met instemming.
Aanraken – met instemming.
Daarnaast zou de politicus die mondkapjes in het OV verplicht stelt, maar medische mondkapjes strafbaar stelt, door de landsadvocaat voor het hekje gebracht moeten worden.
De waanzin waar onze MinPres dit gave land aan blootstelt, schreeuwt om een parlementaire enquête.

Gelukkig is de afleiding dichtbij. Femke Halsema mag als de kop van jut dienen voor al onze opgekropte frustratie. Er is niemand in dit land die binnenskamers de anderhalvemetersamenleving omarmt dan wel buitenshuis honderd procent weet door te voeren – enkel en alleen omdat het niet kán. Halsema heeft de pech dat ze staat voor álles waar we in Nederland een schijthekel aan hebben: Amsterdam, Amsterdammers, vrouwenquota, politici, regels en burgerlijke ongehoorzaamheid. Die demonstratie goedkeuren was fout. Maar nog veel fouter was het dat de burgemeester van Amsterdam niet haar kans greep om toe te staan waar we met z’n allen naar smachten: normaal doen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.