De gevestigde wolf in Nederland: een feest of een vrees?

De gevestigde wolf in Nederland: een feest of een vrees? 

03 november 2021 - 13:37

De wolf heeft zich permanent gevestigd in ons dichtbevolkte land met als gevolg dat de incidenten toenemen. De provincies zijn bezig met een Wolvenplan terwijl Den Haag naar Europa kijkt, die de wolf de hoogst mogelijke bescherming geeft. Dit zorgt voor tegenovergestelde opvattingen tussen de mensen die last hebben van de wolf en de dierenliefhebbers, waar Rutger deze week verhaal haalt.

De wolf geniet binnen Europa de hoogste beschermde status, wat inhoudt dat men het dier niet mag vangen, verplaatsen, belemmeren of doden. Omdat in Nederland de provincies verantwoordelijk zijn voor het natuurbeleid werken zij momenteel aan een nieuw Wolvenplan. Het Wolvenplan wordt op dit moment geüpdatet aangezien de wolf eerst een passant was, maar hij nu is gevestigd. Intussen neemt het aantal wolven en het aantal incidenten toe.

Schapenboer, Jan Willem Lagerweij, verloor elf schapen en stelt dat ‘‘er geen ruimte is in Nederland om de wolf hier te laten leven zonder dat hij veel schade veroorzaakt’’. Ook hoofd bedrijfsvoering van Het Nationale Park de Hoge Veluwe, Jakob Leidekker, uit zijn zorgen. Een wolf is binnengedrongen en heeft tientallen Veluwemoeflons, een schapensoort die hier al honderd jaar woont, doodgebeten. ‘‘Wanneer de wolf hier komt gaat het ten koste van de moeflons en uiteindelijk van het landschap zelf’’.

SGP-Europarlementariër, Bert-Jan Ruissen, stelt dat het Wolvenplan weinig verandert als de beschermde status van de wolf in Europa niet wordt aangepast. Toch wacht dem. minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, het nieuwe Wolvenplan van de provincies liever af. Bert-Jan Ruissen roept haar op om ook voor een vrijstelling te pleiten, net zoals in andere Europese landen is gebeurd. Zo kan men in bepaalde situaties een wolf verjagen of in uiterste gevallen doodschieten. ‘‘Je moet de natuur beheren en op tijd kunnen ingrijpen’’, vindt hij. Daarentegen, zegt Tweede Kamerlid voor de Partij van de Dieren, Leonie Vestering ‘‘dat de natuur de mens echt niet nodig heeft om goed zelfstandig te functioneren’’ en dat het ‘‘niet nodig is om ons zorgen te maken’’.

Tot wanneer blijft de wolf in het bezit van zijn vrijkaart?

De Hofbar terugkijken? Klik hier!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml