De heersers

De heersers 

20 oktober 2020 - 14:51

In België heb je koning Filip en koningin Mathilde. In Nederland heb je koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Er zijn nog meer landen waar ze een koning en een koningin hebben, maar over die landen zwijgen we, want alle andere landen dan België en Nederland zijn kutlanden. 

Zulks betekent niet dat het in België en Nederland zo fantastisch is. Er is veel armoede, misdaad, drugsgebruik, ellende, geweld, proletariaat, politieke instabiliteit, onvermogen om de coronaramp aan te pakken, machtsmisbruik, verkrachting van de natuur, dierenmishandeling, dictatuur van het kapitaal, en een belabberde toekomst voor ongeveer negentig procent van de machteloze bevolking. Boven deze bevolking, jazelfs boven alles en iedereen, bevinden zich de heersers. Ik beperk me vandaag tot degenen in Nederland, omdat ik met de heersers in België, Filip en Mathilde, enigszins bevriend ben en hen heb beloofd het over hen in m’n literaire werk zo weinig mogelijk te hebben. Het enige dat ik, wat Filip betreft, kan zeggen is dat hij in het geheim een overtuigend duivenmelker is, en wat betreft Mathilde dat ze graag gaat jagen met een dubbelloops geweer op fazanten.

Maar hoe zit het met de Nederlandse heersers, Willem-Alexander en Máxima? Op het eerste gezicht lijken het leuke, gezellige mensen, die er niet om gevraagd hebben om te heersen over een met rasse schreden naar de kloten gaande natie. Ik heb hen één keer ontmoet en inderdaad, het zijn beleefde persoonlijkheden, in die zin dat de koning me kwansuis vroeg wanneer m’n volgende roman zou verschijnen en de koningin me eropwees dat in m’n vorige nieuwe roman, ‘Vergeef Mij, Ik Kom Uit De Veehandel’, een dt-fout staat. ‘Dat is niet waar,’ zei ik. ‘Dat is wel waar,’ zei ze. ‘O ja?’ zei ik. ‘Op welke bladzijde staat die dt-fout dan wel?’ ‘Dat weet ik niet,’ zei ze, ‘of denk jij dat ik al je boeken bladzijde per bladzijde uit m’n hoofd ken?’ ‘Dat zou je beter wel doen,’ zei ik, ‘dan leer je misschien wat bij over de liefde, de vrijheid, de angst, de dood, de vriendschap, de relativering, het atavisme, de schoonheid, de vreugde, het verdriet, en hoe je het beste een ei kan koken terwijl je achter een struik zit te schijten.’

De koningin zei dat ze het niet duldde dat in het bijzijn van haar en haar gemaal vieze woorden als ‘schijten’ werden gebruikt. ‘Alsof jij niet moet schijten, Argentijnse rund,’ zei ik. De koning deed met een hoofdknik een bijna onzichtbaar teken naar twee kleerkasten van mannen en die kwamen me vastpakken en gooiden me onzacht uit de Stopera, waarin de culturele manifestatie waarop het koningspaar was uitgenodig, plaatsvond. En zo zie je maar dat je ook in Nederland geen discussie met de heersers kan aangaan zonder dat je op de straatstenen belandt. Op die manier komen we tot de enige vraag die, als je het over de koning en de koningin hebt, van belang is: wie denken zij eigenlijk dat ze zijn? Het is toch zeker waar dat ze gewoon twee pipo’s zijn, zoals jij en ik, die inderdaad moeten schijten zoals jij en ik, die inderdaad twee keer per jaar op controle moeten bij de tandarts zoals jij en ik, en die inderdaad tegenwoordig veel minder neuken dan toen ze net samen waren zoals jij en ik?

Ik pleit dan ook voor een heropvoeding van de heersers, waarbij hen uit het hoofd wordt gepraat dat ze meer waard zijn dan wie dan ook, en dat het voor hun eigen welzijn is dat het heersersschap hen wordt ontnomen, want als ze zich aan dat heersersschap wanhopig vastklampen, komt de dag dat voor het paleis een woedende menigte staat die de paleispoorten zullen omverwalsen en de heersers gehuld in pek en veren de laan zullen uitsturen. Kortom, ooit komt de dag dat de heersers nooit meer zullen heersen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.