De Hoop Scheffer: 'Europa, omarm Trump!'
Buitenland

De Hoop Scheffer: 'Europa, omarm Trump!'.

Jaap de Hoop Scheffer, ooit de hoogste baas van de NAVO, vindt dat Europa niet al te afwijzend moet zijn tegenover de nieuwbakken Amerikaanse president Donald Trump. Dat moeten we niet doen omdat Trump zo'n goede leider zal zijn, maar omdat het beter voor ons is: "Ik vind hem een onvoorspelbare man, die zichzelf belangrijker vindt dan het ambt. Maar we moeten hoe dan ook voorkomen dat hij over onze hoofden heen deals gaat sluiten met Poetin."

De CDA'er wil Trump vooral paaien: "Trump komt in mei naar Brussel, om het nieuwe NAVO-hoofdkwartier te openen. Laten we hem bijvoorbeeld eens uitnodigen op een Brits vliegdekschip. Om te laten zien dat we defensie weer serieus nemen in Europa. Diplomatie is ook: sfeer creëren, beeldvorming. En gezien zijn karakter denk ik dat zoiets echt kan helpen."

Over de band tussen Rusland en Trump zegt Jaapie: "Ik geloof ook niet in die warme band tussen Poetin en Trump: ik denk dat de Russen nog liever de voorspelbare Clinton hadden gehad dan Trump, zeker nu hij over nucleaire wapens is begonnen. Het lijkt me cruciaal om nu toenadering te zoeken."

Het hele interview, dat zeer de moeite waard is om te lezen, is te vinden bij het AD. Er wordt nog meer gepraat over Trump, maar ook over de toekomst van Europa en de Russische sancties.

Alle artikelen geladen. Overzicht →