De hypocrisie van de publieke omroep is niet te filmen

De hypocrisie van de publieke omroep is niet te filmen 

18 juli 2020 - 11:50

Ik was er vrijwillig, bij dat ‘racismedebat’. Sterker nog, hoewel blijkbaar iedereen z’n moeder gesmeekt was om deel te nemen of het publiek op te leuken, moest ik zelf Jort Kelder appen om toegang te krijgen. Dat was zeker niet mijn eer te na: ik wilde wel ‘ns weten wie de usual suspects anno 2020 zijn die zich ó zo gediscrimineerd voelen en daar op de nationale tv over wilden praten.

De ontvangst was door mannen met een V op hun revers; sinds 2004 nodig als het over racisme gaat. En dat terwijl het nooit neonazi-types zijn die deze partijtjes dreigen te verstoren, maar degenen die zich gediscrimineerd voelen. De agressie die ik voel bij de aanblik van de V is net zo groot als de aversie van de volgende horde: een knappe man (blank) en standaard mediagastvrouw (groot en blond) die mijn naam van een lijst afstrepen en vragen of ik mijn handen wil desinfecteren. Mijn ‘nee’ werd zonder moeite geaccepteerd, ik kreeg wat muntjes die ik na een bezoek aan de wc wilde inwisselen voor een Aperol spritz, wat uiteraard niet kon. Te grappig. Maar écht. De armoe van Nederland begint op het Mediapark en reikt zover een straalwagen bereik heeft.

Het grote wachten voor de opnames was een genot: gezeten aan de voet van de Erasmusbrug bij Café Rotterdam, met uitzicht over de Maas en de skyline. En dan die massa mensen, allemaal behorend tot de productie van het racismedebat, die geen van allen anderhalvemeter afstand hielden. Maar echt, de hypocrisie van Publiek Omroep is niet te filmen, daar zorgen ze wel voor. Als de camera’s uit zijn, staat iedereen naast, tegen en op elkaar – zoals het hoort in het normale mensenleven. In de debatarena waren de stoeltjes keurig op afstand geplaatst. De ‘best seats in the house’ waren voor de mindere goden in de coulissen: gewoon naast elkaar – daar mag het blijkbaar van Shula Rijxman en de zenderbazen, laat staan van Aboutaleb en het RIVM. Het publiek was verrassend Rotterdams. Of, zoals alle Amsterdammers die naar Rotterdam verhuizen tot hun schrik concluderen: ‘Rotterdam is écht een gemengde stad’. Waarmee ze bedoelen dat zwart en wit, licht- en meergetint kriskras door elkaar woont, leeft, winkelt en op terrassen witte wijn bestelt. Als Rotterdammer vind je dat niet alleen normaal, wij laten iedereen in z’n waarde, ongeacht kleur en afkomst. Maar de beste conclusie was niet het negeren van de 1.5m afstand door de schijnheiligen van de Publieke Omroep, of de kleur van de mensen, nee. De beste conclusie was wel dat alle mensen die betaald worden voor de uitzending van deze nonsens grote blanke mannen zijn. En een enkele visagist met opzichtig mondkapje. En zo kennen we de Publieke Omroep weer. Voor de bühne een programma maken, je presentator laten afzeiken, een gekleurd gastenbestand voor nop laten opdraven, moreel verheven doen als de camera loopt en verder: helemaal niets. Vooral geen diversiteit als het om het eigen personeel c.q. de eigen safe space gaat. Zeker niet bij een racismeprogramma. Hilarisch.

Het boeit me werkelijk geen reet of je alleen blanken werk geeft, of je alleen mannen werk geeft, of je geen anderskleurigen toelaat in je bubbel, maar alsjeblieft, hou op met de hypocrisie, hou op met moreel verheven doen, hou op met iedereen de maat nemen als je zelf geen notie hebt van wat een gekleurde, gemengde samenleving in hemelsnaam betekent. Maar ja. Applaus voor de productie: zij hebben al die mensen die een oneliner mochten uiten, zover gekregen om gratis hun zegje te doen op tv. Alleen omdat zij komen opdraven, kan Shula Rijxman goede sier maken met een ‘racismedebat’. Shula Rijxman, die deze week aankondigde door te gaan met racismedebatten. Shula geeft slavernij een moderne invulling: zij en haar vakgenoten verdienen het geld over de rug van mensen die gratis opdraven om hun oneliner op tv uit te spreken. Doe je ding mensen, maar nooit gratis. Of het nou bij Op1, de opvolger van DWDD of de radio is, dit soort programma’s kunnen alleen maar gemaakt worden als jullie gratis komen opdraven. De rest, de Peter R. achtige blanke mannen en vrouwen, voor en achter de camera, stuurt gewoon een factuur naar Shula’s Publieke Omroep. Ja, Shula en Shula-achtigen bepalen wie geld verdient aan tv: jullie dus niet. Wél degenen die de grond kussen waar zij op lopen. Heerlijk dat Shula aankondigde meer van dit soort programma’s te maken, ik verheug me er nu al op. Moderne slavendrijvers bewonderen en slaven bekijken.

Kortom: ik had een tópavond. Dank je wel Jort, volgende keer weer!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.