
De jankenswaardige preutsheid van YouTube
Dat het Museumplein al een paar keer heeft volgestaan met mensen die zich zorgen maken om BigTech, is niet zo heel gek. De standpunten van die mensen zijn soms weliswaar wat uit proportie getrokken en vermengd met het nodige fake news, maar de invloed van een bedrijf als YouTube op de persvrijheid is gigantisch. Dat merken wij ook als Omroep PowNed met grote regelmaat.
Zo ook vorige week. Voor ons YouTube-kanaal heeft verslaggever Aryan Parsa de serie Pow Pow Cherso gemaakt. Een serie over party-hotspot Chersonissos, waar hij al jaren als DJ werkt. Vanzelfsprekend wordt er in de afleveringen gedanst, hebben dames sexy kleding aan en komen er op partyboten, stranden en in zwembaden dames voor in bikini. Vrij normaal, zou je denken. Het is immers lastig om een strand, zwembad of zomerse bestemming te bezoeken zonder bikini’s, badpakken, ontblote bovenlijven (toch zeker bij mannen) en leuk dansende mensen tegen te komen.
Maar nee, het Amerikaanse YouTube vindt dit werkelijk waar een grof schandaal. Een bikini kan een kinderleven ernstig teisteren. Stel je voor dat de bovenkant van de ronding van een borst wordt gezien door iemand, pfoe. Dat zou weleens levens kunnen kosten. Althans, dat is de overtuiging van YouTube, het preutste bedrijf op aarde. Toen wij Pow Pow Cherso wilden promoten, kwamen we daar eens te meer achter. Want tot onze verbazing ging de betaalde promotie maar niet van start, de campagne kwam niet op gang.
Wat blijkt? YouTube neemt ernstig aanstoot aan de beelden. Er wordt gesproken over ‘gedeeltelijke naaktheid’. Hiermee worden dus oprecht mensen in bikini bedoeld. Dat is volgens YouTube ‘gedeeltelijke naaktheid’. Bespottelijk natuurlijk, dus zoeken wij contact. Dit moet een foutje zijn, dat kan niet anders. Maar niks is minder waar. YouTube ziet namelijk ‘een deels ontblote vrouwenborst (de ronding onder of rondom’ en ‘grotendeels ontblote billen’. Hoe durven we? In werkelijkheid staat hier dus: een vrouw in een (string)bikini is een seksueel object. Volgens YouTube.
In de huidige tijd kan dit beleid slechts als infantiel worden betiteld. Vrouwen vechten dagelijks voor hun rechten, wereldwijd. Dat dit nodig is, is al pijnlijk genoeg. Over het algemeen is Nederland hier een voorloper in en hebben de vrouwen in Nederland het – uitzonderingen daargelaten – goed. Maar YouTube gaat even 100 jaar terug in de tijd. Een dame in bikini staat gelijk aan ‘gedeeltelijke naaktheid’. Een man in zwembroek is uiteraard geen enkel probleem.
Nogmaals: YouTube komt uit Amerika. Het land met de grootste porno-industrie op aarde, het land van Hooters, het land met de meeste stripclubs ter wereld, het land van Spring Break, het land van Miami Beach, het land van Hollywood, het land van Baywatch. Ooit liep Amerika voorop, inmiddels staat het helemaal achteraan. Met dank aan techreus YouTube. Want volgens YouTube is elke vrouw in bikini en elke vrouw die lekker staat te dansen een seksueel lustobject. Iets waartegen het volk beschermd moet worden. Dat is YouTube.
{{comment.text}}