'De jihad in Europa gedijt goed in gevangenissen'
Binnenland

'De jihad in Europa gedijt goed in gevangenissen'.

Veroordeelde jihadisten die hun (lage) gevangenisstraffen eenmaal hebben uitgezeten, vormen wanneer zij worden vrijgelaten opnieuw een gevaar voor Europa. Dat is althans de conclusie van het onderzoek dat is uitgevoerd door de Europese denktank Globsec.

Voor het onderzoek werden 197 (bij verstek) veroordeelde jihadisten in elf Europese landen, waaronder Nederland, onder de loep genomen. 

Rol terroristen bij veroordeling vaak niet duidelijk

Van de ruim 300 Islamitische Staat-fanboys slaagden er slechts 55 in om terug te komen. Alles werden veroordeeld tot celstraffen van zes tot zeven jaar. Waarom dit zo laag uitvalt is simpel te verklaren: bij de meeste veroordeelden kon niet precies worden vastgesteld wat zij nu precies hebben uitgevoerd.

Volgens terrorismeonderzoeker Stanislav Matějka zijn de meeste terroristen in de gevangenis radicaal geworden. Nieuwe opsluiting zou hen in de gelegenheid stellen andere gevangenen te mobiliseren voor de jihad en/of hen warm te maken voor goede contacten met jihadisten. 

'Terreurdreiging acuter dan ooit'

Wie de media een beetje volgt, krijgt het idee dat Islamitische Staat enorm aan terrein verliest en niet meer zoveel stootkracht heeft. Dat blijkt een misvatting. Een VN-rapport meldt dat de terreurgroep zich ondergronds aan het hergroeperen is, wat betekent dat de dreiging wellicht acuter dan ooit is.

Alle artikelen geladen. Overzicht →