De kater na het feest der democratie

De kater na het feest der democratie 

17 maart 2022 - 13:43

Na een goed feest komt altijd de kater en dat is niet anders bij het feest der democratie. Gisteravond zijn alle stemmen geteld en de exitpolls zijn duidelijk: lokaal wint. De afgelopen vier jaar zijn lokale partijen op meerdere plekken geweerd met als gevolg een zure nasmaak bij de kiezer. Wat voor zin heeft je stem immers als de gevestigde partijen jouw partij toch weren?

Dit jaar moet het anders. De overwinningen van lokale partijen zijn te groot om te negeren. Bijvoorbeeld in Barendrecht, waar Echt voor Barendrecht (EVB) een overweldigende meerderheid heeft gehaald. Met twintig van de 29 zetels zijn ze nu heer en meester in de gemeente. Johan Lengkeek, lijsttrekker van het CDA in Barendrecht, gaf eerder bij ons aan geen spijt te hebben van het weren van EVB bij de vorige coalitievormingen. Door de vijftien zetels die door de overige partijen waren behaald te bundelen, wisten ze EVB vier jaar geleden nog net buiten te sluiten: “We kiezen een andere route, ook voor die andere helft van de kiezers die er anders over dacht.” Leuk gesteld, maar met ongeveer 69% van de stemmen voor EVB gaat die vlieger dit jaar niet meer op.

Ook in Rotterdam is de lokale partij de grote overwinnaar. Leefbaar Rotterdam pakte vier jaar geleden elf zetels en lijkt dat weer te gaan doen dit jaar. Niet zo overtuigend als in Barendrecht, maar wederom een ruime overwinning. Lijsttrekker van de VVD Vincent Karremans gaf aan vier jaar geleden graag samen te hebben willen werken met Leefbaar: “We wilden heel graag met Leefbaar Rotterdam.” De VVD lijkt een zetel minder te pakken dan vier jaar geleden, een rechtse samenwerking met Leefbaar wordt dus nog spannend.

In Barendrecht is de lokale overwinning van EVB te groot om te negeren, maar of de keuze van de kiezer wordt gerespecteerd in de rest van de prachtige gemeentes die ons land telt, zullen we zien.

Benieuwd naar het hele verhaal? Kijk hier de aflevering terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml