De kraaien

De kraaien 

16 november 2020 - 10:14

Ik wil niet de pessimist uithangen, maar… Of wacht ‘ns, ik vergis mij: ik wil wél de pessimist uithangen. Vinden jullie immers ook niet dat de tweede golf een stuk erger is dan de eerste? Tijdens die eerste konden we nog hopen dat tegen november alles weer oké zou zijn, maar thans, tijdens de tweede, is het november en niks is oké, integendeel, we zijn met z’n allen veroordeeld tot nutteloos afwachten, tot dorre en ontoegankelijke eenzaamheid, en tot het op weinig of niks gebaseerde veronderstellen dat het vaccin om de hoek komt kijken. Vergeet dat vaccin, dat het op komst is wordt ons voorgeschoteld door de diverse regeringen, die van geen hout pijlen meer kunnen maken, en nepnieuws de wereld insturen om de bevolking, die op barsten staat, voorlopig nog even rustig te houden.

Hebben jullie ook het gevoel dat er ijs door jullie aderen stroomt? Ik heb het altijd maar koud, hoezeer de verwarming mag staan loeien, en als ik buiten kom om de hond uit te laten, verbaas ik er mij over dat ik niet bevries, zo kil is het binnen en buiten m’n lijf, en samen met de hond haast ik me weder het huis in, waar ik met m’n vriendin onder drie dekens op de bank ga liggen rillen, en we proberen de algehele wanhoop van ons weg te duwen door elkaar verhalen te vertellen over vroegere tijden, toen de mistflarden nog niet rondtolden in ons brein, toen alleen maar het terrorisme een potentieel gevaar was, en toen de kraaien nog niet op zo’n manier krasten dat onze trommelvliezen ervan zouden scheuren.

Ja, dat gekras van de kraaien, dat is ongeveer het ergste, het is overal, het is in alles, het is in iedereen, en als je iemand ontmoet die iets tegen je zegt, dan hoor je louter kraaiengekras, dat niet alleen je oren teistert, maar dat ook het ijs in je bloedbanen nog killer maakt dan het al was, dat de onverstaanbaarheid tot axioma uitroept, en dat gepaard gaat met de aanval van allerlei virtuele dieren, groot en klein, die het gemunt hebben op je ogen, je hart, en je primaire kenmerken.

En op tv is er ook al niks. Je zou zeggen: we verstrooien ons een beetje door naar een leuk programma te kijken, en wat krijg je? Op1, Keuringsdienst Van Waarde, First Dates, M, Het Sportjournaal, Hij Is Een Zij, en Nachtdieren, met de angstaanjagende Rianne van Dorst, die kan lachen alsof een hoop rode mieren bij haar anaal is ingebracht. O God, laat nooit meer het kraaiengekras of de lach van Rianne van Dorst weerklinken!

Je kunt de tv beter uit het raam gooien, en verder gaan met het aan elkaar vertellen van de verhalen over vroeger, toen volgens m’n Nederlandse vriendin Amsterdam in een mild licht baadde, en de Japanners bezochten het Anne Frank-huis, en op de Dam vertikte de laatste hippie het om op tachtigjarige leeftijd nog te verdwalen, en in de PC Hooftstraat reed een Hummer met aan het stuur een niet meer op de wereld vertoevende Gordon los door de etalage van een winkel waar men een horloge kon kopen van 800.000 euro, wat Gordon na het uitstappen dan ook meteen deed.

En ik vertelde aan m’n vriendin het verhaal over m’n geboorteplaats Hamme in de jaren zeventig, en hoe dat dorpje in een mild licht baadde, en hoe onze hoeveknecht Jef Van Dokkes zo bezopen als een tor op z’n fiets uit de jaren veertig een bocht miste, en de sloot inzwenkte. En na dit verhaal zei m’n vriendin: ‘Vertel nog ‘ns een verhaal over hoeveknecht Jef Van Dokkes’ en dat deed ik, en even leek het alsof we werden teruggekatapulteerd naar duizend voorbije tijden en duizend voorbije ruimtes, en even leek het alsof de kraaien wijselijk hun bekjes dichthielden. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.