Integratie-dilemma's: vrijwilliger buurthuis weg, want man
Binnenland

Integratie-dilemma's: vrijwilliger buurthuis weg, want man.

Wat fijn zou het zijn als mensen die onze Nederlandse cultuur komen verrijken met open armen worden ontvangen door andere mensen, die hen graag willen helpen om zich aan te passen aan ons land en hen willen helpen om de weg te vinden, zodat ze uiteindelijk een steentje kunnen bijdragen aan onze maatschappij.

Lees bijvoorbeeld het verhaal van Dominic Boot (78), een man die na zijn directeurschap bij Shell jarenlang vrijwilliger was bij buurthuis De Mussen in Den Haag waar hij een klasje runde om buitenlanders Nederlands te leren. Gewoon omdat hij hen wilde helpen om de weg te vinden. En betaald worden? Nee hoor, dat was niet nodig: hij doet het immers voor zijn plezier.

Helaas werd deze man echter drie jaar geleden door de leiding van het buurthuis eruit gewerkt. Reden: een stelletje strenggelovige moslima's die jarenlang na aankomst in ons land besloten dat het tijd was om ook te integreren, bliefden geen les van een man, want tegen hun cultuur enzo.

Het buurthuis bood nederig zijn excuses aan en huurde daarop een vrouw (betaald) in. Voor Boot was geen plek meer. Hij mocht nog wel verder al s 'voorlees-opa', maar daar had hij zelf geen trek in. Boot vraagt zich inmiddels af of het met de integratie van moslims wel de goede kant opgaat.

De leiding van De Mussen wil tegenover De Telegraaf niet reageren. "Dat is een privézaak", zegt directeur Nicoline Grötzebauch over dit verhaal.

Alle artikelen geladen. Overzicht →