De moeilijkheidsgraad van digitaal aangifte doen
Tech

De moeilijkheidsgraad van digitaal aangifte doen.

De simpele burger heeft maar weinig op met digitaal aangifte doen bij de politie, want te moeilijk. Dat is niet erg hoor, begrijpend lezen in combinatie met allerlei futuristische hoogstandjes is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Het zorgt daarnaast ook voor een hoop minder politiewerk, waardoor men zich kan focussen op echt belangrijke dingen. 

Alhoewel, dat is natuurlijk niet helemaal waar. U doet niet voor niets aangifte, alleen is het invullen per computer gewoon niet uw ding. Dat heeft dan weer verscheidene oorzaken: het niet hebben van DigiD, het niet kunnen vinden van de situatie die het best bij uw aangifte past (voorbeeld: bekraste Citroën C4, bij invullen krijgt men een linkje naar bomaanslag, want C4 = interne politiecode voor bom).

Het allermoeilijkst blijkt nog wel de SMS-verificatiecode. Op dat moment zagen veel burgers helemaal de bomen door het bos niet meer, wat leidde tot massaal afzien van een aangifte. De vervolgvraag is dan: hoe belangrijk is uw aangifte echt als u die laat afhangen van een short message service (SMS). 

Jan Struijs, voorzitter van politiebond NPB, snapt de frustraties die overigens niet enkel van toepassing zijn op internetaangiftes. Ook het bellen naar de politie levert vaak een burgeronvriendelijke situatie op. "Tussen een telefoontje en een afspraak zit soms wel twee werken", aldus Struijs.

Alle artikelen geladen. Overzicht →