De Nationale Ongebreidelde Sensatie-omroep

De Nationale Ongebreidelde Sensatie-omroep  

06 april 2019 - 12:42

Ik maak me zorgen om het nieuws. Ernstig zorgen. Het is niet de staat van de planeet die mij verontrust, de oorlogen en neerstortende Boeings, klimaatverandering, fascistische verkiezingsuitslagen of watersnood in Mozambique. Ik heb namelijk geen idee wat er speelt. Niet dat ik geen nieuws volg. Dat doe ik zeker. Ik maak me zorgen over onze nationale nieuwsvoorziening. Deze is namelijk hopeloos gekleurd, éénzijdig, hijgerig en maakt zich met regelmaat schuldig aan ernstige fouten.

Zo werd tijdens de extra NOS-uitzending over de Provinciale Statenverkiezingen meermaals benadrukt dat de stem van de Groninger minder telt dan die van bijvoorbeeld de Zuid-Hollander. Groningen benoemt namelijk minder senatoren in de Eerste Kamer dan Zuid-Holland. En dus telt de stem van de Zuid-Hollander veel zwaarder. Dat eerste klopt. Maar die conclusie erna is natuurlijk klinkklare onzin. Dichtbevolkte provincies hebben meer invloed, want ze vertegenwoordigen meer burgers. Maar de stem van een burger vertaalt zich in iedere provincie altijd gelijk. Een x-aantal stemmen staat gelijk aan één senator. En ja, iedere stem telt en telt even zwaar. Dit snapt de NOS natuurlijk niet en de gemiddelde televisiekijker evenmin. Ik hoop maar dat u, PowNed-lezer, mijn beredenering wel volgt.

Dit is slechts één voorbeeld in een lange lijst van drogredenen, foutieve analyses, vertekende cijfers en op kijkcijfer beluste koppen. Maar er is nog een ander probleem. De NOS is hopeloos oppervlakkig. Met als nieuw dieptepunt deze week de berichtgeving rond Twan Huys. Want wat is de eerste kop die ik lees als ik gisteren de NOS-app en website open? Twan Huys vond periode na RTL Late Night ‘verwarrend’. De oud RTL Late Night-presentator zat bij talkshow “M” aan tafel. Een op zichzelf al opmerkelijk feit, want de in eigen ogen gedupeerde Huys had letterlijk niets te melden. Maar blijkbaar vond de NOS het noodzakelijk het nietszeggende gesprek nog eens woord voor woord te herhalen. Zo valt te lezen hoe Twan Huys twee dagen na zijn gedwongen ontslag – wat in het stuk wijselijk “vertrek” wordt genoemd – naar Amerika afreisde om zijn vrienden in New Hampshire te helpen “met het maken van siroop uit de esdoorn”.

De wereld vergaat waar we bij staan. Fascistische ideologieën steken de kop op, klimaatrampen en vluchtelingencrises veroorzaken duizenden doden en de economische, sociale en politieke ongelijkheid tussen landen en bevolkingsgroepen groeit. Dichter bij huis volgen grote demonstraties zich in rap tempo op, van de Women’s March tot de klimaatmars en het anti-racismeprotest. En toch moeten we in Nederland lezen over Twans Amerikaanse vrienden en hun “siroop gemaakt van de esdoorn”.

Ik lees verder: "Ik voelde me er verantwoordelijk voor. Maar tegelijkertijd weet je: als het niet loopt moet je naar jezelf kijken en nieuwe plannen maken." Eerst dus naar Amerika, siroop maken en rondwandelen in het bos. Daar kon hij zijn gedachten op een rijtje zetten en kreeg hij vrede met de contractbreuk. "Het is zoals het is, dat vind ik ook prima.”

Wat fijn dat heel Nederland eerst via “M” en daarna via de NOS mag weten dat Huys rustig in Amerikaanse bossen heeft kunnen wandelen. Laten we over het privilege maar niet spreken. Menigeen die ontslagen wordt – laten we ze voor het gemak de “gewone Nederlander” noemen – laat het wel uit zijn hoofd om naar Amerika op vakantie te gaan.

Tot slot volgt de sales-pitch. Huys is schijnbaar bezig aan een boek. Die heeft hij dus al mooi in de primer kunnen zetten aan de praattafel van Margriet van der Linden, maar mag hij nu ook bij de NOS onder de aandacht brengen. Waar het boek over gaat of wat er eigenlijk in staat, wordt niet gezegd.

“Wat verder nog op zijn pad komt, weet Huys nog niet. Op de vraag of hij daarvoor al plannen heeft gemaakt, antwoordde hij dat het ook goed is "om even kalm aan te doen". Ook verklapte de oud-presentator dat hij bezig is met een boek. "Maar daar was ik al mee bezig, er zal wel iets over Late Night in zitten, maar het is niet de kern van het boek."

Voor zover we ons nog afvroegen in hoeverre het nieuws onafhankelijk is, weten we het nu zeker. Het loont om vriendjes te zijn met de NOS-hoofdredacteur. Je boek is al verkocht voor je het hebt geschreven.

Op het moment dat de desbetreffende NOS-redacteur braaf met kladblok en pen voor de buis zat om “M” te kijken, was er ongetwijfeld veel nieuws. Echt nieuws. Nieuws dat we nooit zullen weten. Want wij hebben als belangrijkste nieuwsvoorziening de Nationale Ongebreidelde Sensatie-omroep.

Dit was het nieuws. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie