De omgevingsdienst: voor burger of bedrijfsleven?

De omgevingsdienst: voor burger of bedrijfsleven? 

09 september 2022 - 14:02

Ons land kent 29 regionale omgevingsdiensten. Zij zijn in het leven geroepen om milieutoezicht te houden op grote en kleine bedrijven. Klinkt goed, maar in de praktijk ligt het net een tikkeltje anders. Er zijn namelijk gemeenten en provincies die het niet zo nauw nemen met de controle en handhaving van milieuvergunningen. En de burger heeft het nakijken.

Dat bedrijven geen halt wordt toegeroepen weten ze als de beste in Nistelrode. De firma GroenGas Brabant (voorheen Jennissen) heeft daar een mestverwerker staan. De buren van deze niet zo lekker ruikende mestverwerker vermoedden al enige tijd dat het bedrijf zijn boekje te buiten gaat.
En wat bleek? Dat klopte! Ze vergistten meer mest dan was toegestaan, de Raad van State gaf het bedrijf en provincie een juridische tik op de vingers. Maar volgens gedeputeerde Landbouw Elies Lemkes-Straver (CDA) waren alle vergunningen in orde. “Wie betaalt, bepaalt”, aldus omwonende Leon van de Laar. Ondanks rechterlijke uitspraken opereerde de mestverwerker zonder alle gewenste vergunningen.

Maar dat is niet het enige verhaal. Ook in het midden van het land, in Ermelo, verzuimt de omgevingsdienst goed werk te leveren. Een eendenslachterij bepaalt hier zijn eigen regels. “Mensen kunnen gewoon niet meer in hun tuin zitten door de stankoverlast”, stelt Heidi Daenen, een omwonende van de slachterij. Ook hier blijkt dat de slachterij meer (peking)eenden slacht dan de vergunning toelaat. Waarom treedt er niemand op?

Waarnemend burgemeester Dorine Burmanje van Ermelo is zich van geen kwaad bewust en zegt wel voor haar burgers op te komen. Maar, zo stelt ze, dit dossier heeft vele kanten en belangen, dat maakt een oplossing zo gecompliceerd. De burgermoeder zegt op te komen voor haar burgers én (overlast gevende) bedrijven: “Ik vind dat een burgemeester er voor allebei is, want ook een bedrijf hoort bij je gemeente.” Met die instelling zal Ermelo nog lang in de stank blijven zitten.

De Hofbar gemist? Kijk hem terug op NPO Start!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml