De ommekeer van Sylvana Simons
Binnenland

De ommekeer van Sylvana Simons.

Hee, wat gezapig. Altijd al willen weten hoe/wie/wat/waar Sylvana Simons de geniale ingeving kreeg zich in politieke kringen te gaan begeven? In Brandpuntplus legt de BIJ1-politica het haarfijn uit.

Dat komt volgens Sylvana door radio- en televisiepresentator Martin Šimek, die bij een uitzending van De Wereld Draait Door bootvluchtelingen omschreef als 'zwartjes'. "Ik corrigeerde hem, sprak hem aan op zijn taalgebruik en toen dacht ik: ja, hier wil ik iets mee gaan doen", aldus Simons.

Maar het is niet alleen de schuld van Šimek dat we nu zitten opgescheept met Sylvana, ook haar toenmalige manager Paul Schouwenaars is debet aan de situatie. Hij maakte haar wijs dat ze "goed kon lullen", al is daar geen woord van gelogen.

De teleurstelling dat er destijds geen partijen waren die "Sylvana op bepaalde vlakken vertegenwoordigden" lees: de hele dag naar mogelijke sporen van racisme en discriminatie zoeken, deed haar besluiten het zelf te proberen. Eerst bij DENK, waar Sylvana in het holst van de nacht brainstormde over haar eigen partij terwijl de arme Farid Azarkan nog wel zo lekker voor haar had gekookt.

Na DENK uiteindelijk via de achterdeur te hebben verlaten richtte Sylvana Artikel 1 op, een partij met een gestolen naam die het uitstekend deed, bij de Tweede Kamerverkiezingen sleepte ze na uitvoerig campagne te hebben gevoerd NUL hele zetels binnen.

Artikel 1 is inmiddels BIJ1 geworden, of Uit1, of Geen1, of All1. Wat u wil. Betreft wederom een gestolen naam, maar dat mag de pret niet drukken. Syl is gelukkig nu, "is continu bezig haar partij op te zetten."

Alle artikelen geladen. Overzicht →