De prijs van integriteit

De prijs van integriteit 

04 juni 2021 - 11:26

Er is maar een vraag die telt: wat is de prijs van integriteit? Voor hoeveel euro verkoop je je principes, verkloot je je leven – welk bedrag is het waard dat je wordt nagewezen als graaier, met pek en veren je safe haven wordt uitgejaagd? Voor alle moralisten die al dagen op Sywert jagen, telt nóg een vraag: zeg je nee tegen gratis geld?

Ik niet.
Ik heb vorig jaar keurig een beroep op de ToZo gedaan (gedeeltelijk toegewezen btw) maar was te lui om mondkapjes te importeren. Geen idee of ik in beweging was gekomen als ik had geweten dat het ministerie van VWS een deal van 100 miljoen euro zou voorfinancieren, om in één moeite door negen miljoen ervan op mijn rekening te storten. Ik denk het eigenlijk wel.

Maar ik deed het niet. Sywert wél. Nederland omarmde hem, bejubelde hem en hees ‘m nog wat hoger op het schild. Wat niet zo heel erg moeilijk was, want Sywert is het type voor wie het belangrijk is om belangrijk gevonden te worden. Hij koestert zijn imago, kiest zijn vrienden, relaties en zorgt ervoor het juiste te doen op het juiste podium. “Een verfrissend geluid” heet het dan. Geef toe: you love it! Jonge gast, hij hoort erbij en mensen willen bij hem horen. Er schuilt echter één groot gevaar in: dat je daadwerkelijk gaat geloven dat die mensen bij wie je opeens hoort, tot wiens clubjes je bent toegetreden, je onaantastbaar maken. Het tegendeel is waar: je komt in een zelfgekozen wurggreep van mensen in media en politiek die bepalen of jij belangrijk bent of niet, of ze je toelaten of niet. Je moet wel een heel groot minderwaardigheidscomplex hebben, om niet nuchter te zien wat al die mensen dag in dag uit met alles wat ze in zich hebben, proberen te beschermen: hun maatschappelijk positie en macht. Zolang jij hún positie niet in gevaar brengt maar versterkt ben je welkom. Zodra je een risico wordt, hang je.

Zie daar Sywerts nieuwe positie: de galg. Hangen zal ‘ie, de gast van 30 die door politiek en media groot gemaakt is. En is gaan geloven dat hij te groot was om te hangen – jeugdige overmoed, vergeef het hem. Want de waarheid is dat een of andere randdebiel op het ministerie van VWS bedacht om aan de focking omhooggevallen ambtenaar die Sywert in wezen is, een opdracht van 100 miljoen euro te gunnen. Een opdracht van mondmaskers, die nota bene te gevaarlijk zijn om te gebruiken. De waarheid is dat een of andere randdebiel op het ministerie van VWS 100 miljoen over de balk heeft gesmeten; in plaats van dat dát wordt onderzocht, moet Sywert hangen. Omdat die randdebiel op het ministerie van VWS, zo’n kleine tien miljoen euro op Sywerts’ bankrekening heeft gestort.

Geloof me: alle mannetjesmakers en vrouwtjesputters in politiek en media balen als een stekker dat Sywert en niet zijzelf binnen een jaar tijd negen miljoen hebben verdiend. Ze hadden zelf net zo hard gelogen over het ‘goede doel’ waar ze zich ‘om niet’ voor inzetten. Het zijn allemaal mensen die zijn gaan geloven dat zij ‘het narratief’ bepalen in plaats van dat de waarheid ooit boven tafel komt. Media en politiek, de vieze twee-eenheid die nu jagen op een jongen van dertig, die zich wel moet afvragen: was negen miljoen genoeg om mijn integriteit te grabbel te gooien?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.