De redding van het kapitalisme

De redding van het kapitalisme 

10 augustus 2021 - 12:12

Wat moeten we doen om te verhinderen dat het kapitalisme tenonder gaat? Je zou kunnen zeggen: we moeten niks doen en op onze lamme kont blijven zitten, het kapitalisme zal zo ook wel overleven. Dat zou wel eens verkeerd gedacht kunnen zijn. Er is meer nodig om ons westers democratisch model in stand te houden.

Ten eerste moeten er een aantal oorlogen komen, waardoor dictaturen overal ter wereld omver geworpen worden. Zowel in Europa als in Afrika als in Azië als in Midden- en Zuid-Amerika zijn regimes aan de macht die de democratie, en aldus het kapitalisme, met voeten treden, met als gevolg dat enorme hordes mensen op de vlucht gaan, en die proberen te stranden in onze democratische gebieden, zodat alles vol raakt, er veel armoede en werkloosheid en ellende bijkomen, en waardoor de menselijke waarden (vrijheid, recht op leefbaarheid, kansen op ontwikkeling) zichzelf niet meer kunnen bijbenen. Door de oorlogen, die gevoerd worden door de machtigste democratieën (Amerika, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België), worden de dictaturen uitgeschakeld en vervangen door nieuwe democratieën, met aan het hoofd een leider die niet zichzelf heeft geïnstalleerd maar verkozen is door het volk. Op die wijze wordt de hele wereld één grote democratie, en kunnen we een stap verder zetten.

Ten tweede, namelijk, moet er iets gedaan worden aan de overbevolking. Het moet mensen op duizend verschillende manieren worden aangeraden om minder of liever nog géén kinderen meer te maken. Er zijn kinderen genoeg. Er gaan stemmen op die zeggen: ja, maar die kinderen groeien op tot volwassenen en dan zijn er op den duur geen kinderen meer. Dat is volgens mij helemaal niet erg, want kinderen zijn etterbakken, egoïstische klootzakjes, en uitzuigers van hun ouders, die door het verschrikkelijke gedrag van die kinderen gestresseerd, lamlendig en hopeloos worden, en meer ziekteverzuim dan werkuren hebben, en hun relatie kapot zien gaan, en zowel fysieke als psychische problemen krijgen, die niet zelden leiden tot zelfmoord van individuen die door hun dood een grote dosis kennis en ervaring uitschakelen. Derhalve dient het aanhoudende gebruik van de anticonceptiepil, het condoom, en het voor het zingen de kerk uit gepropageerd worden. Je kunt mensen natuurlijk niet verplichten om kinderloos te blijven (dat zou een antidemocratische regeling zijn), maar je kunt hen wel aan het hoofd praten dat kinderen stinken, vaak invalide ter wereld komen, en vanaf ongeveer hun twaalfde aan de drugs raken. Als men de suggesties terzake omzet tot werkelijkheid zal de overbevolking van lieverlede eindelijk geen probleem meer zijn.

Ten derde, iedereen moet ervan overtuigd worden dat het leven totaal zinloos is. Daarom zal aan alle bewoners van om het even welk land drie keer per week filosofische les worden gegeven, waarin, met behulp van de werken van de grootste filosofen van de moderne tijd (Nietzche, Derrida, Arnon Grunberg, ikzelf, enz), zal aangetoond worden dat je je maar beter om niets zorgen kunt maken, want dat die zorgen, bekeken in het kader van de oneindigheid, geen reet voorstellen. Een bevolking zonder zorgen, of althans zonder het besef ervan, is een gezonde bevolking, en een dergelijke bevolking hebben we nodig omdat ze, teneinde het kapitalisme in stand te houden, hard werkt, bevelen van de bazen opvolgt, en niet te veel praatjes heeft.

Kortom, een bevolking die beseft dat ze mee moet helpen aan het continu vermeerderen van de hoop geld waarmee de rijken op aarde het kapitalisme kunnen vrijwaren van uitwassen, indringing en mogelijk zelfs uitschakeling. Laten we dus vooral niet vergeten dat we de mensen aan de top niet te veel tegen de schenen moeten schoppen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.