Formatie geklapt: de regels van het spel dienen te veranderen

Formatie geklapt: de regels van het spel dienen te veranderen 

03 september 2021 - 11:32

Wat iedereen en z’n moeder zag aankomen, werd gisteren werkelijkheid: de formatiebesprekingen zijn geklapt, Mariette Hamer laat weten dat iedereen bezig is met beeldvorming in plaats van met de inhoud en uiteindelijk kunnen we maar één ding concluderen. Dat Mark Rutte niet loog toen hij zei dat ‘we’ hem als demissionair MP niet meer kunnen wegsturen en hij nu meer macht heeft dan tijdens Rutte III. 

De regels van het spel dienen te veranderen maar hoe overtuig je machthebbers hun regels, die gebaseerd zijn op gewoonte, te veranderen? Er is geen regel dat de grootste partij de MinPres levert of het voortouw neemt in formatiebesprekingen, het is een onuitgesproken vanzelfsprekendheid. De grootste zoekt z’n vrienden, vormt een kabinet en krijgt de sleutels van het torentje. Terwijl logica en volk schreeuwen om verandering, zitten machthebbers achter gesloten deuren te ‘formeren’ waarna ze, als ze tevoorschijn komen, niets meer zeggen dan dat ze er exact niets over kunnen zeggen.

Fidel Castro was er niets bij, Bashir Assad zou zijn vingers aflikken: geen geweld en toch absolute macht. Terwijl iedereen en z’n moeder weet wat er moet gebeuren: zet de grootste partijen die tezamen 76 zetels hebben bij elkaar, voeg er eventueel nog een andere partij aan toe door loting en ga g*dverdomme aan het werk. Moeders dwingen kinderen om samen te spelen en elkaar niet uit te sluiten; je gaat je bijna afvragen hoe onze politici zijn opgevoed. Democratie betekent niet dat je vrienden met elkaar moet zijn, democratie betekent compromissen sluiten zoals partijleiders laconiek zeggen als na een formatie blijkt dat 98% van hun verkiezingsbelofte in de prullenbak eindigt. Compromissen. Als wij, het volk hebben besloten dat VVD (34), D66 (24), PVV (17), CDA (15), tezamen de grootste partijen zijn met 90 zetels, hoe kan het dan dat onze politici weigeren compromissen te sluiten met de door ons aangewezen partijen? 

Nee. Geen enkel argument is steekhoudend anders dan totale onwil en journalistieke luiheid om kritisch te zijn in plaats van de carrière-opties open te houden. En dus is het beter om door te gaan naar de belangrijkere onderwerpen van het leven: hoe kan het dat FRIENDS en ABBA respectievelijk twintig en veertig jaar na hun laatste publieke optredens, wereldwijd generaties aanspreken die deze formaties pas hebben ontdekt na hun einde? De laatste aflevering van Friends werd in 2004 uitgezonden, ABBA bracht hun beste album The Visitors in 1981 uit. En toch zat iedereen en z’n moeder wereldwijd aan de buis en het internet gekluisterd toen reünies werden aangekondigd en uitgezonden. Ondanks de kritiek dat Friends anno nu de buis nooit zou halen met de cast die de serie zo populair heeft gemaakt: er zit geen PoC bij. Het is blanker dan blank, met Joodse karakters en een Friend die een nose job heeft gehad. Anno 2021 is Friends ‘racistisch’ en is het slechts wachten op het moment dat NETFLIX de serie zal cancellen (*note to self: DVD-box bestellen).

Kijkend naar de mannen van ABBA die hun soort van comeback aankondigen, kwamen er gedachten in me op die tegenwoordig ook al racistisch zou heten. Oude blanke mannen – white privilege! Eentje grapte zelfs dat het zo lekker is dat geld geen rol meer speelt in hun leven; mag het?! De gasten zijn 70 plus, ik mag hopen dat na een leven van werken (en de verkoop van meer dan 300 miljoen albums wereldwijd btw), geld geen rol meer speelt. Denkend aan hun concerten die ik destijds op tv heb gezien en helaas niet live, herinner ik mij hun band: blank blanker blankst. Niemand die ervan opkeek of schande van sprak, het spastische woke gebeuren lag ver in de toekomst. En dan de meest racistische gedachte van allemaal: zijn volksstammen wereldwijd die niet met FRIENDS en ABBA zijn opgegroeid misschien fan, juist omdat woke volledig ontbreekt? Juist omdat ze relikwieën zijn van vervlogen tijden, toen we nog niet met een vergrootglas in de vriendenkring de vakjes afstreepten: kleur, gender, geloof, man, vrouw? Tijden dat we nog normaal deden? Tijden waar het om de inhoud ging in plaats van om de beeldvorming? Tijden waarnaar Mark en Hugo, Sigrid en Wopke, Liliane en dat jongetje, Mariëtte en alle anderen op het Binnenhof ons met smart naar doen verlangen?

Het is dat de grondwet verbiedt om veertig jaar te doen over een kabinetsformatie, maar weet dat we Mark en co de komende vier jaar niet kunnen wegsturen. De kans dat ik naar Londen ga om ongevaccineerd een ABBATAR-concert bij te wonen, is groter dan de kans dat we voor die tijd een kabinet hebben.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.