De seksslavinnen van IS
Buitenland

De seksslavinnen van IS.

In augustus 2014 werden ongeveer 3.000 yezedi-vrouwen gegijzeld. IS maakt gebruik van sociale media zoals Telegram om deze vrouwen en meisjes te verkopen als seksslavinnen. 

Aanvankelijk konden er maandelijks zo'n 134 ontsnappen. In de laatste zes weken is dat aantal verminderd naar 39. De meisjes worden vooral via Telegram verkocht, omdat de berichten niet te lezen zijn door overheidsinstanties. Ze kunnen er ongecontroleerd foto's van slachtoffers en de naam van hun eigenaar uitwisselen, verhaalt het AD. Het systeem helpt hen ook om ontsnappingen te voorkomen.

Lamiya Aji Bashar, het gezicht van de seksslavinnen

Lamiya ontsnapte na vier pogingen eindelijk in maart. Lamiya werd door een landmijn blind aan haar rechteroog en haar gezicht raakte vreselijk verminkt, maar toch rekent ze zichzelf bij de gelukkigen. Lamiya spreekt voor de vele slachtoffers. Via een activist kreeg het persagentschap AP 48 gezichten te zien van meisjes die seksslavin van IS zijn. Ze kijken allemaal recht in de camera, sommigen zijn zwaar gemaquilleerd. Niemand lijkt ouder dan dertig jaar en velen hebben zelfs nog maar net de schoolbanken verlaten. Ook Lamiya's 9-jarige zus Mayada is nog steeds in handen van IS.

Lamiya heeft drie verschillende 'eigenaren' gehad, waaronder een bommaker die zij moest helpen bommen te maken. Ook werd zij meerdere malen geslagen en verkracht. Bij haar derde eigenaar zag ze kans om contact te maken met het thuisfront en haar oom kocht haar van een smokkelaar voor 720 euro. Eindelijk was ze bevrijd. "Ik heb het gehaald, dankzij God. Ik heb kunnen ontsnappen aan de ongelovigen. Zelfs als ik beide ogen verloren had, zou het de moeite waard geweest zijn", aldus de 18-jarige thuis in de Iraakse stad Baadre.

Alle artikelen geladen. Overzicht →