Spanningen op Krim zijn terug
Buitenland

Spanningen op Krim zijn terug.

Een dag nadat de Russische president Poetin zijn voormalig gedomineerde land Oekraïne beschuldigde van het beramen van terroristische aanslagen op de Krim, staan beide partijen met hun legers paraat aan de grens. 

De Russische geheime dienst FSB meent dat zij gisteren een aanslag van Oekraïne heeft weten te voorkomen: er zouden Oekraïense aanslagplegers zijn onderschept die zware munitie, mijnen, granaten en speciale wapens bij zich hadden.

De Oekraïense leider Porosjenko ontkent alles. Het Oekraïense leger oefent sinds gisteren in het zuiden van Oekraïne. Volgens de legerleiding was die oefening gepland en heeft die niets met de oplopende spanningen met Rusland te maken.

"De aanslag zou wel door vechtende milities in Oost-Oekraïne kunnen zijn gepleegd, maar die hebben dat dan niet in opdracht van Oekraïne gedaan. Door een dergelijke aanslag ontstaat er een gigantisch risico op oorlog en die oorlog wint Oekraïne niet", denkt NOS-correspondent David Jan Godfroid.

Buitenlandse bemoeienis: houd maar op
Intussen bemoeien ook buitenlandse partijen zich met de kwestie. Zij proberen de boel te sussen. De VN-Veiligheidsraad vergadert vanavond over de kwestie, maar dat heeft volgens Godfroid niet veel zin."Die bespreking kan niet veel betekenen. Ze gaan waarschijnlijk alleen beide partijen oproepen om het hoofd koel te houden."

Alle artikelen geladen. Overzicht →