De torens

De torens 

11 september 2021 - 11:28

Er wordt herdacht dat twintig jaar geleden de WTC-torens werden neergehaald. Een overbodige, afgezaagde vraag is: ‘Waar was jij toen dat gebeurde?’ Nou, ik zat voor m’n Pioneer-breedbeeldtelevisietoestel naar CNN te kijken. Indertijd deed ik nagenoeg niks anders dan voor de tv hangen. Ik was bezig aan een roman die niet van de grond wilde komen, ik had angststoornissen, ik had continu maagpijn, en volgens mij had ik op de koop toe een loodvergiftiging van te vaak aan de buizen van de waterleiding te likken, want als je zo goed als gek bent doe je rare dingen.

Ik keek hoe dan ook naar CNN, en zag hoe een vliegtuig in een toren vloog. Ik dacht: typisch een voorbeeld van een piloot die ofwel dronken is ofwel tijdens het vliegen onzedelijke handelingen uitvoert met de stewardess. Of met de steward. Ook toen al ging het verhaal dat vele piloten homoseksueel waren, waar ik me niks van aantrok, omdat m’n motto was en is: ook homo’s mogen voertuigen besturen, bijvoorbeeld een auto, een bromfiets, een helikopter, een kruiwagen of een vliegtuig. M’n buurman is gay en een tuinier en die bestuurt vaak z’n kruiwagen, op weg naar z’n veldje, om bieten te halen voor z’n geit, die nochtans niet van bieten houdt, het arme diertje. Toen vloog alwéér een vliegtuig in een toren, op het eerste gezicht een andere toren dan de eerste. Ik dacht: nu moeten die homoseksuele piloten ook niet gaan overdrijven.

Wat later drong de gewelddadige conclusie tot ons door: de piloten van de twee vliegtuigen waren vervangen door terroristische klootzakken, die in naam van hun chef, Osama Bin Laden, de westerse wereld met de neus op de waarheid wilden drukken. Welke waarheid? Een waarheid die toen in de mode kwam en thans nog steeds in de mode is: Allah is groot en wie daar al was het maar een beetje aan twijfelt, die moet dood. Aldus verloren door het WTC-incident meer dan drieduizend mensen het leven, zonder twijfel mensen in wier optiek Allah in het bos kon gaan schijten. Kon Amerika dit over z’n kant laten gaan? Natuurlijk niet. Er moest wat gebeuren. Gelukkig was de zittende president George Bush Jr., een man naar m’n hart, die van wanten wist. Bush Jr. is altijd m’n favoriete president geweest, zelfs nog meer dan Abraham Lincoln, Ike Eisenhower en Donald Trump. Bush startte the war on terror, en verzekerde eenieder die het horen wilde dat hij Osama Bin Laden te pakken zou krijgen. Zelf kreeg hij ‘m niet te pakken, maar een van z’n opvolgers wel.

Zeker vijf dagen en nachten aan één stuk door heb ik naar CNN zitten kijken. Het waren spannende, opwindende dagen en nachten. Ik werd er bijna door uit m’n depressie gehaald. Toen de foto’s verschenen van de ondertussen geïdentificeerde medewerkers aan de aanslagen, gilde ik naar mijn tv: ‘Klootzakken! Moordenaars! Schorem! Uitschot! Gangsters! Moslims!’, zodanig luid dat m’n buurman kwam vragen of er wat scheelde. Ik beet hem toe: ‘Hou jij je bezig met je kruiwagen en je geit en laat mij op m’n eigen manier deelnemen aan the war on terror.’

We zijn nu twintig jaar verder en deze oorlog is nog steeds volop bezig, ook mijn eigen oorlog, in die zin dat ik zo weinig mogelijk contact probeer te hebben met moslims en moslima’s, al blijf ik een goede ziel, en hielp ik vanmiddag nog een stokoud, gesluierd moslimaatje de straat over. Ze vertrouwde me in gebroken Nederlands toe dat Allah en zijzelf mij bedankten. ‘Alleen jijzelf is meer dan genoeg, stoephoer,’ zei ik tegen haar. Ik kan dan wel m’n best doen om de islam op welke manier ook te respecteren, maar als ik denk aan de torens, dan wordt m’n respect voor de zoveelste keer een knauw toegebracht. Leve de Vrije Wereld!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.