'De VS en Israël slopen de EU'
Buitenland

'De VS en Israël slopen de EU'.

De Irakese Muqtada al-Sadr mengt zich in het after-Brexit debat. De invloedrijke geestelijk leider waarschuwt voor het uiteenvallen van de Europese Unie en de belangen daarbij van de Verenigde Staten "en zijn verwende zoon" Israël.

Volgens Sadr is de Brexit "de eerste stap naar ondermijning en verzwakking" van de EU, iets waar Israël en de VS op uit zouden zijn. Hij is zo vriendelijk om ons te willen behoeden voor het bezwijken onder Amerikaanse druk, "want de fragmentatie van de EU is met name voordelig voor de VS op politiek en economisch gebied".

De sjiitische geestelijke hekelt tegelijkertijd de kloof tussen de Britse regering en het volk. "De regering bevindt zich in een ivoren toren en staat ver af van wat de mensen willen. En dat terwijl het systeem is gebaseerd op vrijheid en democratie", aldus Sadr volgens Al Arabiya. De populaire geestelijke orakelt er ook nog even op los. Hij voorziet dat een mogelijk toekomstig vertrek van Frankrijk en Duitsland het einde van de EU markeren.

Ook in eigen land bemoeit Sadr zich met het politieke speelveld. Sinds februari zet hij zijn aanhangers aan tot protesten die vragen om anti-corruptie hervormingen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →