‘De wereld bemoeit zich steeds meer met ons, dan wij ook met de wereld'

‘De wereld bemoeit zich steeds meer met ons, dan wij ook met de wereld' 

18 juni 2022 - 15:33

Jonge refo's: jongeren die zijn opgegroeid met christelijke normen en waarden laten zich horen op sociale media en mengen zich in actuele discussies. Ideeën die anno 2022 niet kunnen rekenen op heel veel bijstand, wat drijft hen precies en waarom is het juist nu tijd voor refolutie? "De wereld begint zich steeds meer met ons te bemoeien, dus gaan wij ons met de rest van de wereld bemoeien."

Tom is student politicologie en loopt stage bij de SGP in de Tweede Kamer omdat hij het belangrijk vindt dat reformatorische en christelijke jongeren hun geluid in de politiek laten horen, zo vertelt hij in het PowNed-tweeluik Refolutie: "Ik hoor wel eens dat als je conservatief of christelijk bent dan kun je beter ermee stoppen, maar dan denk ik juist je moet nog meer gemotiveerd zijn om ertegenaan te gaan. Ons geluid is onmisbaar in het debat."

De koers die Nederland nu op gaat, naar steeds progressiever en steeds liberaler, is  volgens hem niet de goede. "Over voltooid leven, dat het makkelijker is om voor de dood te kiezen, of ongeboren leven, dan vraag ik mij af of het wel zo'n verstandige keuze is." En zijn die standpunten niet populair? "De mars voor het leven trekt ook veel jongeren en dat zelfbewuste zie je daar echt wel terug. Die staan voor hun standpunten."

Ook Johan kiest voor de politiek om zijn visie over hoe de wereld en de maatschappij eruit zou moeten zien te vertellen: "Dan kan ik niet aan de zijlijn blijven staan en helemaal niks doen. Dat vind ik heel moeilijk." 

Maar waarom juist nu? "De wereld begint zich steeds meer met ons te bemoeien, dus gaan wij ons met de rest van de wereld bemoeien." Voor hem betekent Refolutie twee dingen: ten eerste van binnenuit door meer jongeren op de lijst van de SGP. "Rutte zou zeggen: nieuw elan. Gewoon een fris geluid en door vrouwen erbij te betrekken.

Maar ook van buitenuit: "De SGP was vroeger ‘we trekken ons terug in de Biblebelt en we doen ons eigen ding en bemoeien ons niet met de buitenwereld’. Maar als jonge student sta ik op de universiteit met allerlei andere mensen die anders instaan dan ik. In een land leef je samen. Daar moet je ook je eigen geluid laten horen."

Een van die vrouwen die van zich laten horen is Johan zijn vriendin Jolinde. Zij zet zich in voor de Pro Life beweging. Voor het leven en tegen abortus. Mocht ze ooit de politiek in gaan, dan zal haar schoonmoeder niet op haar stemmen. Politiek is voor mannen.

Refolutie gemist? Kijk dan hier terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml