De woorden van Rutte en co beschermen ons niet

De woorden van Rutte en co beschermen ons niet 

25 februari 2022 - 12:11

Het gebeurt duizenden kilometers verderop – ik wil er niet over schrijven. ‘We zagen het niet aankomen’ – Ik wil er niet over schrijven.  ‘Wat wil Putin?’ – Ik wil er niet over schrijven. ‘Het is oorlog’ – Ik wil er niet over schrijven.

Behalve dat ik het niet wil, heeft het geen zin. Al het gebabbel op radio en tv: het heeft geen zin. Het gebeurt duizenden kilometers verderop: het heeft geen zin. Al het gebabbel heeft geen zin. Het geschrijf ook niet.

Interessanter is het om te analyseren wat wel zin heeft. Je knippert met je ogen en de wereld staat in de fik. Maar dat fikken deed ‘ie al, in Syrië, Irak, Iran, Afghanistan en alle andere landen waar we geen camera op hebben staan. Mensen zijn de slechtste soort, niet in staat om de ander met rust te laten, altijd op zoek naar ruzie en escalatie. Altijd op zoek naar het bezit van de ander, niet in staat om te delen. De overtuiging dat delen in politiek opzicht wél zou leiden tot vrede, hebben de concepten ‘Europese Unie’ en ‘Navo’ als utopie bewezen. Ook in groepsverband wil de één meer dan de ander, moet de één meer toegeven dan de ander en zijn het de fysiek sterksten – niet te verwarren met verbaal sterktsten, juist niet – die aan het langste end trekken.

En dus stapt Putin Oekraïne binnen. In onze Jip en Janneke samenleving onvoorstelbaar, maar bezien vanuit de blik van de gekwetste en vernederde boze stiefmoeder, vanzelfsprekend. Mensen jagen op elkaar, op de eigen soort. Het resultaat: een blauw-gele Erasmusbrug.

Terwijl het eigenlijke resultaat zo onheilspellend is dat we het er maar niet over hebben. Oorlog staat gelijk aan vluchtelingen – en terecht. Wie blijft er thuis als er bommen op je dak vallen? En ja het is egoïstisch maar iemand moet het zeggen: waar denk je dat die vluchtelingen terechtkomen? Wie denk je dat ervoor gaat betalen?

En dan nog eentje: is de gedragen stem van Rutte al opgevallen? De stem waarmee hij vanuit het Torentje de Qrona-dictatuur aankondigde, is dezelfde stem waarmee hij zich uit als hij het over Ruslands inval in Oekraïne heeft. Voor RTL gebruikt hij zijn andere stem maar met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, kun je er vergif op innemen dat de RTL-stem ‘even geparkeerd’ wordt.

Ik wil het er niet over hebben.

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en de landelijke politici grijpen hun kans om kiezers hun kant uit te trekken. Zij zijn kundig, zij beschermen ons – ook tegen Putin. Heus. Ongetwijfeld. Hun narratieven, toonhoogtes en zalvende woorden klinken. Zij beschermen ons. Maar niet tegen de belastingdiensthufters. Niet tegen aardbevingsschade vanwege gaswinningen. Niet tegen het tekort aan woningen. Niet tegen de onophoudelijke stroom asielzoekers van de islamitische persuasie. Niet tegen het ondermijnen van de democratie. Niet tegen de leugens van Qronamaatregelen. Niet tegen de hoge gasprijzen en de onbetaalbaarheid van het leven. De woorden van Rutte en co beschermen ons niet.

Putin is Oekraïne binnengevallen – hoeveel landen zit hij eigenlijk van ons verwijderd?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.