De zeven elite-vinkjes checken bij buurvrouw Bevlap

De zeven elite-vinkjes checken bij buurvrouw Bevlap 

14 februari 2022 - 12:21

De Nederlandse zoetwaterfilosoof Joris Luyendijk heeft een boek geschreven onder de titel ‘De zeven vinkjes’. Als je zeven keer een vinkje kunt zetten bij zeven kenmerken, dan behoor je tot de elite. De kenmerken zijn: hetero, wit, man, minstens één hoogopgeleide ouder, algemeen secundair onderwijs doorlopen, hogere studies gedaan, hier geboren. Al wie deze zeven kenmerken niet kan afvinken is een sukkel, een loser, een mislukkeling, een marginaal, een paria, een nietsnut, een complete nul.

Dat wilde ik even controleren, en ik nam als voorbeeld m’n buurvrouw Bevlap. Is ze hetero? Nee, ze is zo lesbisch als een ingevette dildo. Ze leeft gelukkig samen met Annelies, een ingeweken Hollandse uit Zaandam, die een winkeltje heeft waar ze meer dan driehonderd verschillende soorten zeemvellen verkoopt. Is Bevlap wit? Nee, ze is op z’n minst getaand te noemen. Toen ze twee was, zijn haar ouders met hun kinderen verhuisd van het Turkse bergdorpje Pörnek naar Gent in België. Je kunt in één oogopslag zien dat Bevlap geen witte vrouw is. Is ze man? Natuurlijk niet. Hieromtrent zegt ze: ‘Ik zou nog liever een bonobo met een nierafwijking en longemfyseem en een manke  poot zijn dan een man.’

Heeft ze minstens één hoogopgeleide ouder? Bij lange niet. Haar vader is werkloos nadat hij een paar jaar een baan had als nachtwaker, maar werd ontslagen toen hij alleen nog overdag op z’n werk opdook. Haar moeder leeft van het ziekenfonds, want ze heeft chronische rugpijn. Hierover zegt Bevlap: ‘Natuurlijk heeft m’n moeder geen rugpijn, ze is een aanstelster, een bijzonder lui wijf, en ze zou beter wat minder wegen dan 140 kilo, de lelijke lamzak.’ Heeft ze het algemeen secundair onderwijs doorlopen? Nee, ze heeft een technische opleiding gehad, afdeling snit en naad, en ze kent geen enkel sonnet van Shakespeare uit haar hoofd, maar ze kan wel een magnifieke wintersjaal breien, zoals ze voor mij gedaan heeft, en het is een erg zachte, mooi sjaal geworden met erin verwerkt motiefjes die blote meisjes voorstellen. Eén van die blote meisjes draagt een bril, en een ander zit in een rolstoel. Dat is toch leuk?

Heeft ze hogere studies gedaan? Nee, dat kwam er niet van. ‘Ik heb geen studiehoofd,’ zegt Bevlap, ‘als ik een boek zie, is het enige wat ik ermee doe het weggooien. Let op, Herman, ik heb wel eens een boek van jou beginnen lezen, maar wat voor een onzin jij niet allemaal schrijft! Er is geen touw aan vast te knopen, het staat vol moeilijke woorden, en waarom aan het eind die Italiaanse voetballer de moordenaar is, dat gaat m’n verstand te boven.’ Ik neem het Bevlap niet kwalijk dat ze m’n boeken niet leest, ze behoort daarmee tot een enorm grote meerderheid. Is ze hier geboren? Ik zei het hierboven al: Bevlap is geboren in het Turkse bergdorpje Pörnek. Daar had ze vier broertjes en zes zusjes. Zij was de oudste, en moest mee het huishouden runnen, onder leiding van haar moeder, die praktisch de hele tijd in een hangmat ging liggen, vanwege haar zogenaamde rugpijn. Haar vader was in Pörnek een geitenhoeder die allergisch was aan geitenhaar en meer in z’n bed vegeteerde dan hij op de geitenweide z’n werk deed.

Kortom, Bevlap kan geen enkel vakje van de zeven afvinken. Is zij daarom een mislukkeling en een loser en een sukkel et cetera? Integendeel, Bevlap behoort tot de elite. Ze runt niet ver van het station in Gent een restaurant annex bar annex nachtclub voor lesbiennes, die van overal uit Europa afzakken naar Chez Bevlap, zoals de zaak heet. Er zijn bij de klandizie ook vele heterosekusele, hoogopgeleide, witte, superintelligente vrouwen, die eens rustig, zonder lastig te worden gevallen door mannen, bij hun zusters willen uitfreaken. Bevlap verdient 80.000 euro netto per maand. Als dat niet elitair is. Net als met z’n andere flutboeken slaat Joris Luyendijk de bal weer compleet mis. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.