Debat met Hugo over Sywert-deal was een farce

Debat met Hugo over Sywert-deal was een farce 

09 april 2022 - 11:00

Plas, glas, was. Dat is de samenvatting van wat er afgelopen week gebeurde in de Tweede Kamer. Het kon ook niet anders. De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening werd naar de Kamer geroepen om ‘verantwoording’ af te leggen over de ‘Sywert-deal’ waarbij van de 108 miljoen euro belastinggeld er zo’n dertig eindigden op de bankrekeningen van Sywert, Bernd en Camille.

150 Kamerleden die dondersgoed weten dat Hugo de Jonge niets valt aan te rekenen, hoezeer wij met z’n allen dit ook zouden willen. Hugo wast zijn handen in onschuld. Niets van wat hij deed als minister in het vorig kabinet, raakt hem in zijn huidige functie. De minister is verantwoordelijk, niet de persoon van de minister – details die ertoe doen. Staatsrechtelijk is Hugo de Jonge niet aan te pakken, dat hele ‘debat’ was een farce, tijdverdrijf voor een stel kleuters die de afgelopen twee jaar nalieten de man weg te sturen, waardoor hij - alle bijtertjes in de Tweede Kamer ten spijt - nog steeds minister is.

En dus haalde Hugo meteen weer uit in pers. O o o o wat is het erg dat zijn integriteit in twijfel wordt getrokken! Wees gerust Hugo, niet alleen jouw integriteit. Vrijwel alle mannen en vrouwen met wie je op het bordes stond, zullen de integriteitstest van kiezers niet doorstaan. En hou op met de gespeelde verontwaardiging. Het enige waar het jullie om te doen is, zijn soundbites en de cover van de Linda. Beeldvorming is alles, de rest is ruis en integriteit is een woord dat politici niet eens kunnen spellen. Anders was dat debat wel anders gelopen.

Kunnen politici überhaupt het vertrouwen van burgers terugwinnen? Twijfel. Ze zouden kunnen beginnen met eerlijk zijn. Niet liegen. Niet draaien. Principes hebben. Fouten toegeven. Wat was er gebeurt als Hugo had gezegd: "Dames, heren luistert: we hebben twee afschuwelijke jaren achter de rug. Ik als leidend en jullie als lijdend voorwerp. We hebben allemaal geprobeerd ons best te doen en pas achteraf zul je weten of dat gelukt is. Voor wat betreft de mondkapjesdeal met Sywert kunnen we concluderen dat er een hoop mis is gegaan; ik heb me te veel laten leiden en beïnvloeden door de beeldvorming, door manipulatie. Was dat slim? Nee, natuurlijk niet. Maar uiteindelijk ging ook ik ervan uit dat Sywert om niet werkte en ben ook ik belazerd door hem. Had ik beter moeten weten? JA! Zeker, ik had beter moeten weten. Onder de druk waarin we opereerden, zijn fouten gemaakt. We gaan ons best doen om die fouten te herstellen, ervan te leren en ze nooit meer te maken. Sorry, excuses zijn op zijn plaats en ik méén het ook oprecht: sorry."

Hoe moeilijk is dat? Was dat zinloze debat in een half uur afgerond omdat de minister van Volkshuisvesting anno 2022 niet verantwoordelijk is voor het verdwijnen van 5.1 miljard euro. Het ambt is verantwoordelijk – wat ons bij een nieuw probleem brengt. Als Hugo 5.1 miljard euro aan mondkapjes kan doen verdwijnen, kun je er donder op zeggen dat hij een veelvoud daarvan aan bakstenen zal uitgeven. Dat biedt perspectief voor een Landelijk Consortium Vastgoed; gratis tip voor Hugo, de sportleraar die inmiddels van minister van mondkapjes naar minister van bakstenen is gepromoveerd, ‘om-niet’ gaat alleen de zon op.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.