Deens onderzoek bewijst: Urk vuistdiep in drugshandel!

Deens onderzoek bewijst: Urk vuistdiep in drugshandel! 

21 juni 2023 - 16:50

Ergens kan je je afvragen, is dit nog nieuws? Maar toch, we benoemen het maar even: uit Deens onderzoek is gebleken dat Urk een drugsdorp is! Wat? Ja! Echt! In Urk zijn ze dol op drugs. Naast vis natuurlijk, want vis vinden ze ook lekker. Maar vraag aan de gemiddelde Urker wat-ie liever heeft, broodje haring of een zak vol wit poeder, en deze gemiddelde Urker zal behoorlijk twijfelen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Deense omroep TV2. Liefst twee jaar hebben de Denen onderzoek gedaan naar de handel en wandel van de Urker visser en de Urker visser is allang niet meer geïnteresseerd in haring en paling alleen. De Denen concluderen dat het zó slecht gaat met de visserij dat de verleiding om her en der wat pakketjes drugs voorzien van een gps-tracker uit het water te vissen, te verleidelijk is. De Urker vissers pakken hun schepnetje, vissen de pakketten uit het water en varen vervolgens op hun dooie akkertje door naar Deense havens. Uitladen, inladen, visje eten en hup, de centjes zijn verdiend.

Eigenlijk hartstikke slim van de Urker visser, een pakketje coke is natuurlijk veel meer waard dan een paar van die stinkende rot haringen. En heb je eenmaal wat pakketjes coke afgeleverd - wel altijd zelf eerst de kwaliteit testen natuurlijk, maar dat hoef je de Urker niet te vertellen - dan hoef je de rest van het dorp ook niet te vertellen dat je eigenlijk al jaren achter het net vist. Paar pakketjes coke afleveren en alle financiële problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Probleem is alleen dat drugshandel hartstikke illegaal is. Maar als je de Urker daarmee confronteert, dan krijg je gewoon een klap op je hoofd, zo ondervonden de Deense onderzoeksjournalisten. Zie hier de beelden van de meppende visser.

Uit hun verhaal blijkt dat de Urkers zakendoen met een aantal grote jongens. Het is niet zo dat ze Bolle Jos zelf in een roeibootje op de Noordzee treffen, maar wel grote vrachtschepen vol met Pablo's en andere amigo's met contacten met beruchte Zuid-Amerikaanse drugskartels. Hoe de Denen dit weten? Ze hebben de vaarbewegingen gevolgd van Urker kotters, gesproken met talloze bronnen uit binnen- en buitenland en ook anoniem Urker vissers aan de tand gevoeld. Eén van die anonieme vissers zegt zelf onderdeel te zijn geweest van een smokkelnetwerk.

‘Als ze komen zwaaien met 100.000 euro, die je kunt krijgen als je ze maar een beetje wilt helpen, dan zeg je ja. Alle vissers zullen dat doen. Wat zou je zelf doen als ze je zoveel geld lieten zien? Voor een kleine reis?', aldus de anonieme kotter. Probleem is natuurlijk dat de Pablootjes en de Taghi'tjes je niet zomaar zijn vergeten als je een paar keer op en neer bent gevaren met wat lekker poeder aan boord. Eenmaal in de klauwen van de maffia, altijd in de klauwen van de maffia.

Een goede maffia-les wellicht voor de Urker. Er zijn twee manieren om tóch los te komen van de georganiseerde misdaad. Of tussen vier muren of tussen zes planken. Succes ermee, Urk!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml